Tänä vuonna luettu 2 254 726 uutista.
This year 2 254 726 news read.

HAMK pilotointikumppanina aIGO -hankkeessa

HAMKin Älykkäät palvelut -tutkimusyksikkö on pilotointikumppanina aIGO -hankeessa, jossa asemanseutujen joukkoliikennettä kehitetään ympärivuotisella automaatiolla.

Vantaalla, Espoossa ja Hämeenlinnassa toteutettava pilottihanke on osa Uudenmaan liiton ja Suomen Kasvukäytävän AIKO -hanketta. aIGO -hankkeessa on mukana Sensible4 Oy, GIM, Hybria, EIKU Design, HAMK, TTY, LAMK ja Kyyti Group. Tänä vuonna Twizy-autolla testataan tulevia robottibussireittejä touko-elokuun välisenä aikana Vantaalla, Espoossa ja Hämeenlinnassa. Twizyihin on asennettu automaattiautoteknologiaa, jonka avulla ajoneuvo kartoittaa ympäristöään ja osaa liikkua liikenteessä itsenäisesti. Twizy kulkee tyypillisesti 20-35 km/h nopeudella ja reagoi muuhun liikenteeseen.

Kesän automaattiautojen pilotit ovat osa aIGO -hankketta, jossa kehitetään kotimaista ympärivuotiseen liikenteeseen kykenevää automaattibussia. Ensi talven aikana on tarkoitus samoilla reiteillä kokeilla Suomen talven kestävää, kotimaista robottibussia.

Kivistössä pääsee koematkustajaksi itsenäisesti kulkevaan autoon. Itsenäisesti kulkevia, automatisoituja Renault Twizy -testiajoneuvoja on testattu ja kehitetty Kivistössä maaliskuun alusta lähtien. Sensible Oy:n toteuttama kokeilu on nyt edennyt vaiheeseen, jossa matkustajatkin pääsevät automatisoidun ajoneuvon kyytiin. Koematkustajaksi on päässyt maanantaista 7.5. lähtien. Kokeilu jatkuu Kivistössä 11.7. saakka.

Pienikokoiset, sähkökäyttöiset Renault Twizyt liikkuvat muun liikenteen seassa. Ne tunnistaa paitsi hieman muista ajoneuvoista poikkeavasta ulkonäöstään, myös katolla olevasta vilkkuvalosta. Kyytiin mahtuu yksi koematkustaja kerrallaan ja kyyti on matkustajalle ilmainen. Ajoneuvon kyydissä on matkustajan lisäksi aina testi-insinööri. Kivistöstä pilotti siirtyy heinäkuussa Espooseen ja elokuussa on vuorossa Hämeenlinna. HAMK on mukana kaikissa pilottikohteissa ja pilottien operointiin osallistuu HAMKista liikennealan opiskelija, projektiassistentti Otto Tarnanen. HAMKin projektipäälikkö on liikennealan lehtori Teppo Sotavalta.

Twizyjen kyytiin pääsee Kivistössä kahdella ajoreitillä, jotka molemmat lähtevät Kivistön juna-aseman lähellä olevien linja-autopysäkkien edestä. Ajoneuvot kulkevat näillä reiteillä kolmena päivänä viikossa, maanantaista keskiviikkoon, klo 10-14 välillä. Ensimmäiset viikot ajetaan vain reiteistä pidempää, Kivistön reittiä, myöhemmin myös Keimolanmäen reittiä. Tavoitat Twizyn tarkistamalla sen päivittäiset aikataulut hankkeen Twitter-tililtä @sensible4ltd, sekä menemällä Kivistön robottiauton pysäkille. Kaikki robottiautoa kesän aikana testanneet pääsevät osallistumaan kyselyyn ja kertomaan testimatkan kokemuksistaan.

Kartta ajettavista reiteistä, kuvia pilotista ja lisätietoja myös verkossa: http://sensible4.fi/aigo

Tervetuloa tutustumaan kesän robottiautopilotteihin!

Lähde: HAMK  


Päivitetty/Updated: 18.05.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.