Tänä vuonna luettu 2 498 231 uutista.
This year 2 498 231 news read.

Verla sykkii kesäisin

UPM ylläpitää museona toimivaa Verlan puuhiomoa ja pahvitehdasta Kymenlaaksossa. 

Verla on ainoa puunjalostusteollisuutta edustava kohde Unescon maailmanperintölistalla. Verlassa teollisen työn muutos ja teknologian kehitys näkyvät havainnollisesti. UPM haluaa turvata arvokkaan Unescon maailmanperintökohteen säilymisen hyväkuntoisena myös tulevaisuudessa. Vuonna 2017 UPM kunnosti tehtaan piipun, kattilahuoneen rakenteita sekä museoalueen rakennuksia. Alkuvuodesta 2018 Verlaan on rakennettu uusi lämpölaitos ja vanha tehtaan piippu on kunnostettuna saatu uudelleen käyttöön yli 50 vuoden tauon jälkeen.

Verlan tiilirakenteisessa puuhiomossa ja pahvitehtaassa oli tehtaan vielä toimiessa lämmitys, mutta toiminnan päätyttyä vuonna 1964 rakennukset muutettiin kylmiksi. Lämmityksen palauttamisen myötä rakennuksessa rakenteiden läpi kulkeva lämpö kuivattaa rakennuksen sisäilmaa ja rakenteita. Lämmitetyt tilat edesauttavat museoitujen koneiden ja laitteiden säilymistä. Lämpö tuotetaan uusiutuvalla puupelletillä. Hanketta on suunniteltu yhteistyössä Museoviraston kanssa. Tähän saakka Verla on ollut yleisölle avoinna ainoastaan kesäkaudella. Lämmitys mahdollistaa matkailutoiminnan kehittämisen ja esittelykauden laajentamisen ympärivuotiseen suuntaan.

Pitkään tehdasmuseona toimineessa Verlassa on vuoden 1996 maailmanperintökohteeksi nimeämisen jälkeen asennettu rakennuksiin muun muassa palosuojausjärjestelmät. Verlankoskeen on myös rakennettu pato suojaamaan voimalaitoksen kanavaan rajautuvaa tehdasta tulva- ja vuotovesiltä. Vuonna 2017 Verlassa vieraili noin 40 000 kävijää, joista vajaa puolet osallistui opastetuille museokierroksille.

Nähdään Verlassa!

  • Museo on avoinna 2.5.-30.9. tiistaista sunnuntaihin klo 11-16, juhannuksesta elokuun loppuun joka päivä klo 10-18.
  • Suomenkieliset opastukset alkavat tasatunnein.
  • Juhannusaattona ja -päivänä museo on suljettu. 1.10.-30.4. museo on suljettu.
  • Avoinna ryhmille sopimuksen mukaan. 

Lähde: UPM


Päivitetty/Updated: 15.05.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.