Tänä vuonna luettu 2 498 373 uutista.
This year 2 498 373 news read.

Halpa rakentaminen kostautuu - EU-parlamentin nuori päärakennus joutuu täysremonttiin

Euroopan parlamentin päärakennus Brysselissä on kaunis ulkoa, mutta silkkoa sisältä.

Vain 25 vuotta käytössä ollut EU:n hermokeskus on menossa täydelliseen remonttiin lähivuosina. Talo on niin täynnä ongelmia, että se saatetaan jopa purkaa ja rakentaa uudestaan samalle paikalle.

Rakennusurakkaa johtaa suomalainen Leena Maria Linnus, joka työskentelee EU-parlamentin logistiikasta ja infrastruktuurista vastaavana pääjohtajana. Hän aloitti tehtävässä vuonna 2015 ja on työskennellyt virkamiehenä parlamentissa vuodesta 1996 lähtien. Remontti tulee Linnuksen mukaan maksamaan joitakin satoja miljoonia euroja eurooppalaisille veronmaksajille.  - Se on tehty aikanaan halvalla, eli rakennustekniikassa on hieman toivomisen varaa, Linnus muotoilee.

Talon rapistuminen käsiin näin nopeassa ajassa on hämmentävää. Linnuksen mukaan ei ole syytä epäillä, että rakennusyritys olisi rikollisella tavalla laiminlyönyt työtään 30 vuotta sitten. Tähän tulokseen tultiin, kun asiaa selvitettiin ulkopuoliselta asiantuntijalaitokselta.  - Sen ajan standardit ovat olleet huonot. Se on ollut grynderin rakennuttama, eikä rakennuksen omistajaa vielä tiedetty.

Vikojen lista on pitkä: kuusi vuotta sitten täysistuntosalin katto oli vaarassa romahtaa, turvajärjestelyt eivät ole sillä tasolla kuin niiden pitäisi olla, energiaa kuluu suhteettoman paljon ja materiaalit ovat heikkolaatuisia. Päärakennuksen tekniikka, konkreettisimmillaan vesiputket, alkavat jo pettää. Muutama kuukausi sitten lattioille valui sata tonnia vettä.

Linnuksen johtama virkamieskunta esittelee pian remonttivaihtoehdot puhemiehistölle.  Remontin hintaan vaikuttaa varsinkin turvallisuus. Jos rakennuksesta halutaan niin kestävä, ettei se romahda isossakaan räjähdyksessä, hintalappu on suuri ja rakennus pitää rakentaa uudelleen alusta asti. 

Tällä hetkellä akuutein ongelma kaikissa parlamentin rakennuksissa ovat vesiputket.  Vuosikymmeniä sitten suunnitelluissa putkistoissa vesi ei virtaa tarpeeksi, vaan jää lillumaan pitkiksi ajoiksi. Se on ollut mehevä alusta legionellabakteerille, joka alkoi vaivata parlamenttia jälleen vuosi sitten.

Euroopan parlamentti omistaa ison osan rakennuksistaan itse. Veronmaksajat säästävät rahaa, koska vuokratulot olisivat tuntuvat, mutta toisaalta maksettavaksi tulevat remonttikulut.

STT


Päivitetty/Updated: 13.05.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.