Tänä vuonna luettu 2 010 139 uutista.
This year 2 010 139 news read.

Tuotteiden jäljitettävyys parantaa potilasturvaa

Tarraetiketit ovat tiiviisti mukana sairaaloiden ja terveysasemien potilas- ja laboratoriotyön arjessa, monessa muodossa ja käyttötarkoituksessa, kaikkialla maailmassa.

Etikettien avulla välitetään elintärkeää tietoa ja varmistetaan, että kaikki potilaan hoidossa käytettävät tuotteet ovat jäljitettävissä terveydenhuoltojärjestelmän läpi. Etikettejä kuluu valtava määrä jo pelkästään laboratoriotesteissä käytettävissä koeputkissa. Potilasturvallisuuden vuoksi etiketeiltä myös vaaditaan paljon - niiden täytyy toimia äärimmäisen luotettavasti ja olla ominaisuuksiltaan monipuolisia.

Viime vuoden maaliskuussa voimaan astuneiden EU-säännösten mukaan jokaisen lääkinnällisen välineen on oltava jäljitettävissä. Lääkinnällisiin välineisiin kuuluu laaja kirjo sairaanhoidon välineistöä lonkkaproteeseista ja injektiokyniin.

Kun jokainen yksittäinen tuote voidaan jäljittää, tieto mahdollisista valmistusvirheistä, puutteista ja parannusehdotuksista kulkeutuu nopeasti takaisin valmistajalle ja muille tuotteen käyttäjille, koko EU:ssa. Yksilöllisen jäljitettävyyden avulla tuotteiden valmistajat saavat nopeammin palautetta mahdollisista vioista ja pystyvät reagoimaan palautteeseen, kehittämään tuotetta eteenpäin ja tuomaan markkinoille yhä parempia ratkaisuja, yhä nopeammalla tahdilla.

"UPM Raflatacin syksyllä 2017 markkinoille tuomat uudet tarratuotteet on suunniteltu lääkinnällisten välineiden ja niiden pakkauksien etiketöintiin ja ne täyttävät uudet yksilöllisen jäljitettävyyden vaatimukset. Etiketit voidaan kiinnittää suoraan lääkinnälliseen laitteeseen tai sitä suojaavaan sterilointipakkaukseen. Niitä voidaan käyttää myös muun muassa verenluovutuksessa käytettäviin veripusseihin", kertoo lääketeollisuuden tuotteista UPM Raflatacissa vastaava Markku Pietarinen.

Etiketeillä taistellaan myös lääkeväärennöksiä vastaan. Väärennetyt lääkkeet eivät ainoastaan jätä hoitamatta sairautta, vaan voivat sisältää suorastaan vaarallisia ainesosia. Uuden EU-lääkeväärennösdirektiivin mukaan jokaiseen reseptilääkepakkaukseen tulee lisätä mahdollisen peukaloinnin paljastava mekanismi. Sen avulla voidaan tunnistaa, onko pakkausta avattu laittomasti jakeluketjussa. Lääkepakkausta ei voi avata rikkomatta turvasinettitarraa, mikä vaikeuttaa lääkeväärennösten päätymistä kuluttajille.

"Toimme ensimmäisenä markkinoille tuotteet, jotka auttavat lääketehtaita täyttämään uuden EU-direktiivin vaatimukset", kertoo Pietarinen.

Terveydenhuolto korkeine vaatimustasoineen on tyypillinen tarraetikettien tuotekehityksen haastaja. "Käytettävien etikettien on kestettävä varastointia, kemikaalikäsittelyjä ja terveydenhuoltoalan muita, hyvin vaativia käyttöolosuhteita. Ala on etiketöintiratkaisuillemme selvä kasvualue. Raflatacin tuotekehitys perustuu hyvin usein uusiin asiakastarpeisiin, joihin pyritään vastaamaan tehokkaasti", Markku Pietarinen kertoo.

Lähde: UPM Biofore


Päivitetty/Updated: 13.04.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.