Tänä vuonna luettu 2 248 823 uutista.
This year 2 248 823 news read.

Maistuvaa superruokaa kasvisoluviljelmistä

Teknologian tutkimuskeskus VTT kehittää uutta ja lupaavaa teknologiaa tuottaa terveellistä ja maistuvaa kasvipohjaista ruokaa soluviljeltyteknologian avulla ilman peltoja. 

Kehitystyö saavutti uuden tason tutkimuksessa, jossa selvitettiin lakan, puolukan ja lillukan soluista kasvatettujen solumassojen ominaisuuksia. Ne osoittautuivat ravitsemuksellisesti merkittävästi oletettua paremmiksi ja aistittavilta ominaisuuksiltaan miellyttäviksi. VTT on viime vuosina kehittänyt marjojen soluviljelytekniikoita tähtäimenään kehittää aivan uusi ja mullistava tapa tuottaa kasvipohjaisia elintarvikkeita ja niiden aineosia. Tuotantotapa näyttää nyt entistä lupaavammalta tutkimuksen mukaan, jonka tulokset on julkaistu Food Research International -tiedejulkaisussa helmikuussa 2018.

"Kyseessä on aivan uusi mahdollisuus paitsi teollisuudelle mutta myös laajemmin yhteiskunnalle. Viljelyskelpoista maata ei ole riittävästi täyttämään maailman kasvavan väestön ruoan tarvetta, ja tarvitaan kipeästi uusia ratkaisuja. Soluviljelmät ovat yksi vakavasti otettava vaihtoehto", toteaa VTT:n Elintarvikeratkaisut-tutkimustiimin päällikkö Emilia Nordlund.

Julkisuudessa on puhuttu paljon lihan tuottamisesta soluviljelmissä. Tulevaisuudessa kasvien soluviljelmissä voidaan kuitenkin tuottaa ravitsemuksellisesti jopa parempaa ruokaa ja mahdollisesti huomattavasti nopeammin, helpommin ja edullisemmin.   VTT:n tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia ravitsemuksellisia ja aistinvaraisia omaisuuksia on soluviljelytekniikalla tuotetuille lakan, puolukan ja lillukan kuivaamattomille ja kuivatuille solumassoille. Maultaan näytteet olivat miellyttäviä, raikkaita ja mietoja ja ne muistuttivat luonnonmarjojen makuja. Solusoseen kuivaus vahvisti makua ja teki ne suussa sulaviksi. Myös väriltään viljelmät muistuttivat luonnonmarjoja.

Ravitsemuksellisesti tutkitut solumassat osoittautuivat erittäin korkeatasoiseksi - monelta osin jopa paremmiksi kuin luonnossa kasvavien marjojen. Ravintokuitua oli näytteissä 21-37 %, eli selkeästi enemmän kuin esimerkiksi aamiaismuroissa. Energiapitoisuus osoittautui myös odotettua korkeammaksi. Tyydyttymättömien rasvahappojen määrä oli myös korkea. 

"Soluviljelmillä tuotettuja kasvisolumassoja on ajateltava aivan uutena materiaalina eikä niiden ominaisuuksia kannata sen takia verrata vastaaviin luonnonmarjoihin. Hyvien ravitsemuksellisten ominaisuuksien ansiosta soluviljelmien avulla voidaan tulevaisuudessa valmistaa superruokaa. Eri kasveista kehitettyjen variaatioiden mahdollisuudet ovat rajattomat", toteaa VTT:n tutkimustiimin päällikkö Heiko Rischer. 

VTT:n tutkijat ideoivat parhaillaan Food My Way -projektissa tulevaisuuden ruoka-automaatteja, joiden avulla kuluttaja voi räätälöidä itselleen mieleisen terveellisen tuotteen. Esimerkiksi kahvila- tai ravintolakäyttöön suunnitellussa automaatissa voisi olla mukana bioreaktori, joka lisää tuotteeseen tuoreen soluhillon.

Soluviljelmien pääsy markkinoille edellyttää lisätutkimusten lisäksi hyväksymistä elintarvikkeena, koska kyseessä on täysin uusi elintarvikemateriaali.

Lähde: VTT  


Päivitetty/Updated: 13.03.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.