Tänä vuonna luettu 2 248 788 uutista.
This year 2 248 788 news read.

Kunnallisissa asumismenoissa lähes 1000 euron erot

Omakotitalossa asuvan perheen kunta- tai aluekohtaisesti päätettävät asumismenot Suomessa vaihtelevat 52 kunnan kesken lähes 1000 eurolla.

Omakotiliitto on selvittänyt kunta- ja aluekohtaisesti päätettävien kunnallisten maksujen suuruutta omakotitaloissa. Näitä maksuja ovat kiinteistövero, lämmityssähkö, käyttösähkö, vesimaksut ja jätemaksu. Tutkimuksen on tehnyt KTI Kiinteistötieto Oy ja vertailussa tarkastellaan tyyppiomakotitaloa: 120 neliötä, 30 vuotta vanha puurakenteinen, sähkölämmitteinen omakotitalo (lämmityksen kulutus 14 000 kWh/v), 1000 neliön omalla tontilla. Tutkimus koskee 52 kuntaa, jotka edustavat jo 71 prosenttia Suomen asukasluvusta.

Kalleinta on asua Raisiossa, missä vuosikustannukset ovat lähes 4300 euroa, edullisinta  Seinäjoella, jossa asumismenot ovat noin 3300 euroa. Kolmen kärjessä kalleimpia kuntia asua ovat Raision lisäksi Järvenpää ja Siilinjärvi. Joensuu, joka oli viime vuonna edullisin paikka asua, löytyy nyt sijalta seitsemän. Keskimäärin asumiskustannukset ovat reilut 3 700 euroa vuodessa. Suurimmat kustannusten erot selittyvät lämmityskuluilla. Saman 120 neliön talon sähkölämmitys (energia, siirto ja verot) maksaa Siilinjärvellä 2176 euroa, kun Turussa vastaava kustannus on vain 1514 euroa.

Suurimmat eroavaisuudet löytyvät sähkön siirtomaksuista. Kajaanilaisperhe maksaa lämmityksestä siirtomaksua liki 860 euroa, kun omakotiperhe Jyväskylässä maksaa siirrosta reilut 460 euroa, ero on 400 euroa. Siirron kiinteän perusmaksun osalta kallein perusmaksu on Kajaanissa, 29,60 euroa kuukaudessa, ja edullisin Tampereella, 3,98 euroa. Vuositasolla näiden ero on yli 307 euroa.

Kallein kiinteistövero on Espoossa 802 euroa ja edullisin Kontiolahdella alle 200 euroa, erotus on siis yli 600 euroa. Vesimaksuissa (vesi, jätevesi ja hulevesi) korkeinta taksaa maksetaan Ylöjärvellä (1103 e), kun Raahessa vesimaksut ovat puolet halvempia (538 e). Merkillepantavaa on, että vesimaksut muodostavat jo 21 prosenttia koko kunnallisista asumismenoista.

On syytä kiinnittää huomiota myös kunnallisveroprosenttiin; Raisiossa ja Järvenpäässä, joissa omakotiasuminen on kalleinta, kunnallisveroprosentti on 19,75 prosenttia, mutta kolmanneksi kalleimmassa kunnassa, Siilinjärvellä, kunnallisvero on jopa 21,25 prosenttia. Seinäjoki, jossa asuminen on edullisinta, kunnallisveroprosentti on 21, Turussa 19,5 ja Vaasassa 20.

Kotitalouksien asumismenot ovat Omakotiliiton mukaan eriytyneet Suomessa merkittävästi. Kuntien rooli asumisessa ja asumiseen liittyvissä kustannuksissa korostuu edelleen, kun sotetehtävät ja soterahoitus siirtyvät maakunnille.

"Vaarana on, että kunnallisveron jäädytyksen yhteydessä, muut maksut, kuten kiinteistövero, vesi- ja jätemaksut paikkaavat kuntien kassaa. Jatkuvaan asumismenojen kasvuun on puututtava välittömästi, ja sote- ja maakuntauudistuksista johtuviin rahoitusmuutoksiin tarvitaan jäädytys myös asumisen kustannusten korotuksille", Omakotiliitto toteaa. 

Lähde: Verkkouutiset 


Päivitetty/Updated: 13.03.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.