Tänä vuonna luettu 2 249 694 uutista.
This year 2 249 694 news read.

PTT: Osa työpaikoista ei täyty, kun niitä yritetään täyttää liian pienellä palkalla

Pellervon taloustutkimus PTT torppaa tänään julkaistussa talousennusteessaan puheita kasvua hidastavasta työvoimapulasta. 

Ennusteen mukaan hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta toteutuu vuonna 2019, kun työllisyysaste yltää 72,5 prosenttiin. Vahvan talouskasvun myötä työllisyyden kasvu on nopeutunut Suomessa selvästi. Viime vuonna työllisten määrä lisääntyi 25 000 hengellä.

Työllisyyden kasvu jatkuu ja tänä vuonna työllisyys kasvaa yli 50 000 ja ensi vuonna noin 35 000 hengellä, ennusteessa arvioidaan. PTT katsoo, että työttömyysaste on laskenut hitaasti, kun työmarkkinoille on tullut uusia, aktiivisia työnhakijoita. Työvoiman nopea kasvu kertoo sen mukaan siitä, että työmarkkinoille on tulijoita, kunhan työpaikkoja on tarjolla.

"Vaikka työmarkkinoilla on havaittavissa jo ala- ja tehtäväkohtaista pulaa osaamiseltaan sopivasta työvoimasta, yleisestä kasvua hidastavasta työvoimapulasta ei voida kuitenkaan puhua", PTT:n ennusteessa huomautetaan.

PTT:n mukaan täyttämättömät työpaikat ovat osittain seurausta siitä, että niitä yritetään täyttää liian matalalla palkalla. "Palkkaliukumatkaan eivät ole juuri nousseet, mikä viittaa siihen, että pula työntekijöistä on varsin rajallinen", ennusteessa todetaan.

Ennuste viittaa myös OECD:n lukuihin, joiden mukaan vuonna 2015 Suomessa koulutusalaa vastaamattomissa töissä oli 23 prosenttia, ja koulutustasoa vastaamattomissa töissä 28 prosenttia. Alityöllistettyjä oli viime vuoden lopulla 5,6 prosenttia työllisistä.

Maailmantaloudessa on nyt meneillään ensimmäinen yhtäaikainen nousukausi sitten finanssikriisin. PTT:n kansantalousennusteen mukaan talouskasvu on Suomessa sekä tänä että ensi vuonna 2,8 prosenttia. Mahdollinen kauppasota romuttaisi kuitenkin positiivisen talouskehityksen. Ennusteen mukaan maailmantalouden isoimmat riskit tulevat Yhdysvalloista, jossa Trumpin hallinto uhittelee kauppasodalla. PTT katsoo, että yksittäiset tuontitullit vahingoittaisivat eniten Yhdysvaltoja itseään, mutta jos vastatoimien kierre käynnistyy, voi koko nousukausi lopahtaa.

Lyhyemmät Euribor-korot kääntyvät nousuun tämän vuoden aikana, PTT ennakoi. Pitkät korot ovat jo euroalueella nousseet. EKP:n ensimmäistä ohjauskoron nostoa voi odottaa vuoden 2019 alkupuolella. Euroalueella EKP joutuu tasapainoilemaan ohjauskoron noston ajoituksen suhteen maiden eritahtisen talouskasvun kanssa.

Lähde: Yle  


Päivitetty/Updated: 13.03.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.