Tänä vuonna luettu 1 986 646 uutista.
This year 1 986 646 news read.

Ruotsalaiset maksavat pian lentoveroa - Berner tyrmää: Ei sovi Suomeen, voisi haitata Finnairia

Liikenneministeri ei innostu ruotsalaisten tavasta hillitä lentomatkustamisen päästöjä, mutta vihreät toisi lentoveron Suomeen.

Ruotsalaiset maksavat lentolipuistaan huhtikuun alusta lähtien uutta veroa, josta on käyty maassa kiivasta keskustelua. Lentoliikenteen päästöjen hillitsemiseen tähtäävä lentovero jakaa mielipiteet täysin myös Suomessa.

Vero määräytyy Ruotsissa lennon pituuden mukaan, eli mitä pidemmälle matkustaja lentää, sitä kalliimpi maksu on. Halvimmalla eli noin kuudella eurolla pääsee, jos lentää kotimaassa ja Euroopassa. Lennosta EU:n ulkopuolelle maksettavaa kertyy noin 25 euroa, jos matka on lyhyempi kuin 600 mailia eli 965 kilometriä, ja noin 40 euroa, jos matka on pidempi.  Veroa maksetaan vain Ruotsista lähtevistä lennoista.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) torjuu sen, että Suomessa otettaisiin käyttöön vastaava lentovero. - Ruotsissa vero on saanut suhteellisen paljon kritiikkiä osakseen. Sen ympäristövaikutuksia pidetään vähäisinä, mutta veron ennakoidaan aiheuttavan haittaa matkailulle, lentokentille ja alueiden tasa-arvolle, Berner tyrmää. Hän sanoo, että Ruotsissa esitetty kritiikki on perusteltua myös Suomessa.

Ruotsalaiset lentoalan yritykset ovat arvostelleet lentoveroa voimakkaasti ja sanoneet sen haittaavan maan kilpailuasemaa lentomarkkinoilla. Myös osa pienemmistä kunnista ja lentoalan viranomaisista on ollut huolestunut lentoveron vaikutuksista pienten paikkakuntien lentoasemiin ja alan työllisyyteen.

Lentoyhtiö SAS on uhannut muuttaa pitkien lentojensa lähdöt Tanskan pääkaupunkiin Kööpenhaminaan. Norwegian puolestaan sanoo arvioivansa uudelleen toteuttaako se suunnittelemansa lisälennot Eurooppaan Tukholman Arlandasta.

Lentovero on ollut erityisen tärkeä kysymys Ruotsin ympäristöpuolueelle, joka haluaa hillitä veron avulla lentomatkailun kasvua ja ohjata matkustajat ympäristöystävällisempiin tapoihin matkustaa. Suomalaisesta sisarpuolueesta vihreistä tulee tukea lentoverolle. Vihreät ovat ajaneet viime vuosina tasasuuruista lentomaksua osaksi lippujen hintaa lentoliikenteen kasvun hillitsemiseksi. - Oma arvioni on, että Ruotsin kaltainen malli sopisi Suomeenkin, sanoo vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen, joka vetää puolueen ilmastotyöryhmää.

Berner huomauttaa, että Suomessa lentoliikenne on nojannut Aasian yhteyksiin ja Helsinki-Vantaan lentokenttä asemaansa Aasian ja Euroopan välillä. - Pitäisi hyvin tarkasti arvioida miten veroratkaisu toimisi ja kuinka paljon se vaikuttaisi haitallisesti nimenomaan tähän kilpailuun. Jos verojärjestelmä rakennettaisiin niin, että se ei haittaisi näitä toimintoja, sen tuotto ja vaikutukset päästöihin jäisivät vähäisiksi, Berner torjuu.

Liikenteen päästöt nousevat esiin tiistaina Suomen eduskunnassa, joka keskustelee iltapäivällä ilmastopolitiikasta. Käsittelyssä on valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta, joka ulottuu vuoteen 2030.

Lähde: Yle


Päivitetty/Updated: 13.03.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.