Tänä vuonna luettu 2 249 602 uutista.
This year 2 249 602 news read.

Kuusi vinkkiä, jotka auttavat vähentämään pakkausmuovin käyttöäsi - Elina Odè asetti itselleen haasteen ja hämmästyi, kuinka muovia kertyi

Pienet asiat ovat yllättävän suuria.

Metsähallituksen suunnittelijana Kuusamossa työskentelevä Elina Odé näkee muovien jäljen myös Oulangan luontokeskuksen ympäristössä vaellusreiteillä. "Pillimehujen pillien paketointi ja tupakantumpit ovat isoja murheenkryynejä. Poluille ja retkeilyalueille kertyy niistä helposti pientä jätemuovia."

Odé asetti itselleen haasteen maaliskuulle; kuukaudessa saisi kertyä muoviroskaa vain lasipurkillinen. Odé julkaisi kuvan purkista Facebookiin perustamansa Muoviton maaliskuu -haasteryhmässä. Hän on kiinnittänyt aiemminkin huomiota muovin käyttöönsä, mutta muovipurkin täyttyminen ja haasteryhmän keskustelut ovat saaneet hänet pohtimaan asiaa normaalia tiiviimmin.

Pyynnöstämme hän keräsi vinkkejä vähentää muovin käyttöä:

1. Aseta tavoite: Selvä tavoite auttaa sinua pohtimaan omaa kulutuskäyttäytymistäsi. Jos normaalisti tuotat pussillisen muovia viikossa, kokeile vaikka puolittaa määrä. Odé asetti omalle toiminnalleen tiukan tavoitteen ja uskoo, että jos purkki tai laatikko olisi isompi, kulutuskäyttäytyminen lipsuisi helpommin.

2. Unohda ylipakatut tuotteet: Monet valmisruuat ja puolivalmisteet on usein pakattu varman päälle. Vaihtoehtojakin löytyy. Odé kertoo valinneensa maaliskuun alusta lähtien tietoisesti esimerkiksi kasviksia, jotka ovat ilman muovikääreitä tai niissä on mahdollisimman vähän muovista pakkausmateriaalia.

3. Pidä kestopussit mukana: Pidä uudelleen käytettäviä kestopusseja aina mukana, niin et joudu turvautumaan muovisiin vaihtoehtoihin niin usein. Muoviset pikkupussit eivät ole enää selvyys kauppojen kassoilla, joten muovista joutuu vielä maksamaankin.

4. Mieti, mikä on ekologisin vaihtoehto: Muovikin voi olla joskus ekologisesti paras vaihtoehto, jos sen pystyy kierrättämään. "Se on ollut itselle oivallus. Ryhmässä pohdittiin massiivisessa pahvilaatikossa myytävän wc-paperin hiilijalanjälkeä. Muovipaketissa pakkausmateriaalia on vähän ja sen voi kierrättää. Ison pahvilaatikon tuottamiseen käytetään enemmän luonnonvaroja."

5. Älä ota omaa pussia joka tuotteelle: Kun ostat kaupasta hedelmiä ja vihanneksia, paketoi kaikki tuotteet samaan kassiin tai laatikkoon. Voit laittaa viivakoodit erikseen laatikon tai pussin kylkeen. "Kaupoilta ei ole tullut palautetta, että näin ei saisi tehdä." 

6. Käyttäydy samoin lomalla kuin arkena: Muovin kierrätys toimii Suomessa parhaimmillaan hyvin. Älä kuitenkaan heittäydy lomalla välinpitämättömäksi. Kun et ole normaalin jätehuollon ja kierrätyksen parissa, muovijäte päätyy luontoon helpommin kuin arkena. Kanna kaikki roskat mukanasi pois luonnosta. 

Lähde: Aamulehti 


Päivitetty/Updated: 10.03.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.