Tänä vuonna luettu 2 248 924 uutista.
This year 2 248 924 news read.

Yhteistyö on välttämätöntä huipputieteelle 

UPM:n Biomedicals-yksikkö edistää yritys- ja yliopistomaailman yhteistyötä biolääketieteessä. 

FIMM:n kanssa toteutettava syöpätutkimushanke on hyvä esimerkki yhteistyöstä, josta hyötyvät niin potilaat, yritykset kuin yhteiskuntakin. Biomedicals-yksikkö raivaa UPM:lle uutta polkua lääketieteen maailmassa. Reilut kolme vuotta sitten aktiivinen poikkitieteellinen yhteistyö UPM:n ja Helsingin yliopiston kesken toi markkinoille selluloosapohjaisen hydrogeelin nimeltä GrowDex®, jolle myönnettiin toissa vuonna kemianteollisuuden innovaatiopalkinto. GrowDex on Biomedicals-yksikön ensimmäinen markkinoille tuotu tuote lääketieteen käyttöön. Nyt GrowDex on tutkijoiden käytössä ympäri maailman. Mutta mitä sillä tehdään?

Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM hyödyntää GrowDexia solukasvatusalustana syöpätutkimuksessa. UPM:n ja FIMM:n yhteinen tutkimushanke tuo yhteen biotalouden ja yksilöllisen lääketieteen."Tutkimme syöpää. Saamme syöpäkudosnäytteitä läheiseltä klinikalta ja kasvatamme näitä syöpäsoluja eri olosuhteissa, kuten GrowDex-geelissä muun muassa lääkeainetestausta varten. Olemme myös kiinnostuneita syöpäsolujen mutaatioista", kertoo vanhempi tutkija Vilja Pietiäinen FIMM:stä.

Viime vuosina yhä puhutummaksi aiheeksi on noussut yksilöllinen lääketiede, jonka tavoitteena on terveyden edistäminen ja sairauksien hoitaminen yksilötasolla. Myös FIMM:n tutkijat pyrkivät ymmärtämään syövän syntymekanismeja ja sitä, mistä tietyn potilaan syöpä sai alkunsa tai kuinka hänen syöpäsolunsa reagoivat eri lääkeaineisiin. "Jokainen syöpä on erilainen, ja niin on myös sen kantaja", Pietiäinen selittää. "Siksi maailmalla ollaan menossa yksilölliseen lääketieteeseen yhä vahvemmin", lisää UPM:n tuoteasiantuntija ja tutkija Lauri Paasonen, joka tekee Pietiäisen kanssa yhteistyötä Biomedicumissa Helsingin Meilahdessa.

UPM:n ja FIMM:n yhteistyöhanke syöpätutkimuksen parissa alkoi, kun UPM perusti tutkimus- ja opetuskeskus Biomedicumiin uuden innovaatioyksikön 2016. FIMM oli toiminut keskuksen tiloissa jo aiemmin.

GrowDex oli tutkijoillemme tuttu tuote, ja olimme seuranneet kiinnostuneina sen alkukaarta. Kun omat projektimme olivat kypsyneet siihen vaiheeseen, että solukasvatus kolmiulotteisissa malleissa alkoi olla meille hyvin kiinnostavaa, tuli oikea hetki aloittaa yhteistyö", Vilja Pietiäinen kertoo. 

Tutkimus on vielä varhaisessa vaiheessa, mutta jo nyt on havaittu, että myös potilaista eristetyt yksilölliset syöpäsolut pystyvät kasvamaan geelissä ja muodostamaan kolmiulotteisia sferoidirakenteita eli pallomaisia ryppäitä. Seuraavaksi ryhmä tutkii, kuinka hyvin GrowDex-geelissä kasvatetut solut edustavat alkuperäistä syöpäkasvainta, ja lopuksi lääkeainetestauksessa selvitetään, mikä lääkeaine tappaa syöpäsolut. Vilja Pietiäisen mukaan UPM:n Biomedicals-tiimi on ollut aikaansa edellä, sillä sekä henkilökohtainen lääketiede että 3D-solukasvatus ovat nyt aiheina hyvin pinnalla.

"Suuret lääkefirmat ovat nyt todella kiinnostuneita 3D-lääkeaine-testauksesta. Ne ovat selvästi odottaneet, että akatemiassa tehtäisiin tutkimusta ja kehitettäisiin uusia menetelmiä. UPM on tullut hyvässä vaiheessa mukaan toimintaan, sillä kiinnostus lisääntyy selkeästi koko ajan", Pietiäinen sanoo.

Lähde: UPM Biofore


Päivitetty/Updated: 09.03.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.