Tänä vuonna luettu 2 248 779 uutista.
This year 2 248 779 news read.

Paulig kehitti kahvin, jota ei haluaisi myydä - Ilmastonmuutos voi pakottaa suomalaiset juomaan taas korviketta

Näyttää kahvilta, mutta maistuu vähän savuiselta teeltä. Pauligin Blend 2080 -kahvinkorvike antaa esimakua siitä, mitä ilmastonmuutos voi aiheuttaa.

Ohramaltaasta, kuivatuista viikunoista, fermentoidusta puer-teestä ja johanneksenleipäpuujauheesta tehty juoma näyttää ihan kahvilta. "Tämä on meidän synkkä visiomme, miten tehtäisiin kahvia, jos ei olisi kahvia", toteaa Paulig Kahvi-divisioonan markkinajohtaja Hannu Laakso.

Kysymys on Pauligille kohtalokas, sillä maailman joka sadas kahvipapu matkaa Suomeen Pauligin paahdettavaksi. Paulig käyttää noin 60 miljoonaa kiloa raakakahvia vuodessa ja se tulee päiväntasaajan molemmin puolin sijaitsevista noin viidestätoista maasta. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat kuivuus, rankkasateet, halla, myrskyt, tuholaiset ja kahvitaudit uhkaavat kahvinviljelyä. Viljelyyn soveltuva maa-ala hupenee kovaa vauhtia, kun viljelmät joutuvat siirtymään yhä ylemmäs vuoristoisilla alueilla.

Pauligin mukaan hyvälaatuista kahvia ei riitä kaikille, ellei toimita nyt ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Pauligin kahviasiantuntijat kokoontuivat australialaisen kahvivaikuttajan Matt Pergerin kanssa yhteen kokeilemaan, voisiko kahvia tehdä ilman kahvia. Makua haettiin noin 40 raaka-aineesta, jotta saataisiin syntymään kahviin kuuluvat hapokkuus, karvaus, makeus, suutuntuma ja tuoksu. "Kahvissa on noin 800 aromia. Niitä on mahdoton jäljitellä. Kokeilimme esimerkiksi kahdenlaista ohramallasta karvauden saamiseksi ja muitakin viljoja", kertoo Pauligin kahvikouluttaja Jori Korhonen. Syntyi Paulig Blend 2080.

"Juoma muistuttaa kahvia sikäli, että se on mustaa ja märkää, mutta maku on tylsä ja kaukana hyvästä kahvista. Sen juominen on herättävä kokemus: toivomme, ettemme joudu valmistamaan tällaista tuotetta enää koskaan", sanoo Pauligin Senior Manager Minna Lampinen.

Raakakahvin hinta on Hannu Laakson mukaan tällä hetkellä kohtuullisen siedettävä ja tuleva sato näyttää aika hyvältä. "Mutta lähivuodet osoittavat, miksi tilanne kääntyy. Ilmaston lämpeneminen on ollut nopeampaa kuin on ennustettu, ja se altistaa viljelyn ääri-ilmiöille", Laakso muistuttaa. Paulig yrittää omilla toimillaan hidastaa ilmastonmuutosta käyttämällä uusiutuvaa energiaa paahtimoissaan ja uusimalla pakkausmateriaalinsa. Lisäksi se tekee työtä kahvin alkuperämaissa muun muassa uusien lajikkeiden ja viljelykäytäntöjen eteen.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus  


Päivitetty/Updated: 09.03.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.