Tänä vuonna luettu 2 498 467 uutista.
This year 2 498 467 news read.

Biohajoava muovi on mainettaan pahempi - asiantuntijat kieltäisivät sen kuluttajakäytön

Biomuovista muodostuu mikromuoveja, kuten tavallisesta muovista. Lisäksi biomuovin hiilijalanjälki on raskas.

Ratkaisuksi merten muoviongelmaan tarjotaan usein biomuoveja. "Kyse on virheellisestä viestinnästä ja jopa viherpesusta", kirjoittavat hankejohtaja Johanna Kohvakka kiertotaloutta edistävästä From Waste to Taste ry:stä ja materiaalitekniikan yliopettaja Liisa Lehtinen Turun ammattikorkeakoulusta.

Ensinnäkin biomuovit käyttäytyvät hajotessaan samalla tavalla kuin tavallinen muovi, eli niistä muodostuu mikromuoveja. Hajoamista pyritään nopeuttamaan lisäämällä biomuoveihin kemikaaleja, jotka edesauttavat muovin hajoamista suotuisissa olosuhteissa, kuten kompostissa. Ongelma on, että hajoamisen ajankohtaa on vaikea säädellä. "Hajoaminen voi alkaa liian aikaisin. Tämä tarkoittaa sitä, että pakkausmateriaalista voi liueta monomeerejä tuotteeseen, mikä tekee siitä epähygieenisen."

Hajotakseen biomuovit vaativat tehokkaat kompostoriolosuhteet. Biohajoavat muovipussit eivät hajoa tarpeeksi nopeasti jätteenkäsittelylaitoksilla, joissa niitä joudutaan keräämään pois ja viemään poltettavaksi. Kohvakan ja Lehtisen mukaan paperi- ja kartonkipohjaiset ratkaisut ovat parhaita biojätteiden kierrätyksessä. Jotta muovi liukenisi kokonaan esimerkiksi veteen, tarvittaisiin siihen erikseen räätälöityjä muovilaatuja. Nykyisenkaltaisten biohajoavien muovien käyttö ei tuo ratkaisua merten roskaantumiselle. Hajotessaan biohajoava muovi aiheuttaa hiilidioksidi- tai metaanipäästöjä ilmakehään. "Sen koko elinkaaren hiilijalanjälki onkin usein suurin verrattuna muihin materiaaleihin", kaksikko kirjoittaa.

Biohajoavaa muovia ei voida kierrättää materiaalina. Joutuessaan vahingossa muovinkierrätykseen se voi pilata koko erän. Kasvipohjaisista raaka-aineista valmistettujen biomuovien tuottamiseen menee huomattavasti energiaa, niin peltojen ylläpitämiseen, sadonkorjuuseen, muovin prosessointiin kuin kuljetuksiinkin. Pahimmillaan biomuovien tuotanto vie pinta-alaa ruuantuotannolta. "Kun otetaan kaikki edellä mainitut tekijät huomioon, biohajoavan muovin kuluttajakäyttö voisi olla järkevää jopa kieltää", napauttavat Kohvakka ja Lehtinen.

Erilaisten muovipussien hiilijalanjälkeä on vertailtu Kaupan liiton Kassi-infossa. Sen mukaan biohajoavan muovipussin valmistuksessa kuluu enemmän uusiutumatonta energiaa ja vettä kuin kierrätysmuovikassin. Fossiilista muovia saadaan öljynjalostuksen sivutuotteena. Sen elinkaaren hiilijalanjälki on pienempi kuin esimerkiksi paperin tai kartongin.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus  


Päivitetty/Updated: 09.03.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.