Tänä vuonna luettu 2 498 600 uutista.
This year 2 498 600 news read.

Kaikista keinokuituvaatteista irtoaa pesussa muovia - fleece ei olekaan suurin pahis

Muovia korvaavaa raaka-ainetta ei ole toistaiseksi olemassa. Myös villalla ja puuvillalla on pulmansa.

Vaatteista irtoava ja vesistöihin päätyvä mikromuovi on päivän murhe. Suomen Luonto -lehti valitsi retkeilijöiden ja urheilijoiden rakastaman fleecen eli polyesteristä nukkaamalla valmistetun tekokuidun viime vuoden turhakkeeksi. Muovia korvaavaa tekstiiliteollisuuden raaka-ainetta ei kuitenkaan toistaiseksi ole olemassa.

Suomen ympäristökeskuksessa testataan eri tekstiililaaduista pesuissa irtoavia ainesosasia. Tulokset kertovat karusti, että muovia irtoaa kaikista keinokuituisista tekstiileistä - hikeä läpäisevistä urheilupaidoista ja polyamiditrikoista jopa fleeceä enemmän.  - Perusteita siis yhden tekstiililaadun esille nostoon ei ole. Parhaillaan tehdään paljon aiheeseen liittyvää tutkimusta ja etsitään myös vaihtoehtoisia raaka-aineita muovipohjaisille tekstiileille, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta sanoo. - Missään nimessä vanhoista keinokuituvaatteista ei kannata hankkiutua eroon, koska niille on jo ensimmäiset pesukerrat tehty. Silloin suuri osa irtoavasta muovista on jo lähtenyt niistä.

Sillanpää kehottaa ihmisiä miettimään kulutustottumuksiaan. Fleeceasuja kannattaa aina mieluummin tuulettaa kuin pestä usein.  Vaatetehtaille hän esittäisi uusien vaatteiden pesua keskitetysti. Siten 10-20 prosenttia mikromuoveista voitaisiin saada talteen. Tavallisissa pesukoneissa suodattimet tukkeutuvat helposti.

Ympäristökeskuksen laboratorion testit kahdesta erilaisesta fleecestä eivät vielä osoita, että niissä olisi laadun tai hinnan mukaan vaihtelevia eroja. Nukkaantumattomana markkinoidusta takista vapautui yhtä paljon muovikuituja kuin ilman mainintaa olleesta vaatteesta. Muovipohjaisten polyesterin ja polyamidin lisäksi tutkitaan akryyliä, jota käytetään paljon neuleissa.

Erikoistutkija Outi Setälä Suomen ympäristökeskuksesta muistuttaa, että vaatteista vapautuvat mikromuovit ovat vain pieni osa merten saastumisongelmaa.  - Keskustelua tarvitaan. Ihmiset heräävät, kun huomaavat, että muovia on omalla iholla. Setälä toivoo tolkkua siihen, minkä verran ihmisten kaapeissa on muovikuituisia ja sekoitemateriaalisia vaatteita. - Niitä ei todellakaan pidä heittää pois vaan käyttää loppuun.

Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen näkee villan vaihtoehtona muovikuiduille.  Merinovillaisten kerrosasujen ongelmana on kalleus, mahdolliset eläinsuojelulliset puutteet ja lampaiden laidunnuksesta aiheutuva eroosio.

Nieminen korostaa, että villavaatteiden tuotantoketjut pitäisi avata: tietoa pitää saada, missä lampaita on laidunnettu ja miten niitä on kohdeltu. Suomeen hienoa villaa tuottavan merinolammasrodun villaa tuodaan esimerkiksi Uudesta-Seelannista. Puuvilla on perinteinen luonnonmateriaali, mutta sen viljely vaatii runsaasti vettä ja peltoalaa. Peltoja voitaisiin maailman ruokakriisin vähentämiseksi käyttää ruuan tuotantoon.

Kaikista maailman tekstiileistä jo 40 prosenttia on polyesteriä, mikä osoittaa, ettei muovipohjaisille materiaaleille toistaiseksi ole vaihtoehtoa - ei ainakaan maailmanlaajuisesti. - Korkeintaan hyvinvointivaltioissa olisi varaa siirtyä pelkästään puuvillan tai villan käyttöön, maailmanlaajuiseen vaateteollisuuteen ne eivät riitä, tutkija Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta kiteyttää.

Pesukokeissa on käynyt selväksi, että puuvillasta irtoaa kuituja jopa 2,5-kertainen määrä polyestereihin verrattuna. Vuosittain puuvillakuitua irtoaa pesuvesiin Suomessa kaikkiaan 410 000 kiloa. - Mikrokuiduilla on kyky kiinnittää itseensä kemikaaleja ja muita haitallisia aineita. Puuvillakuidutkin voivat toimia vesistössä haitta-aineiden kuljettajina, Sillanpää sanoo.

Ympäristön muovikuormituksen biologiset vaikutukset ovat monimutkainen vyyhti: eliöt saattavat saada kylläisyyden tunteen elimistöönsä päätyneistä muovihiukkasista.  Siten ne jättävät varsinaisen ravinnon nauttimatta ja menehtyvät.

Lähde: Etelä-Suomen Sanomat


Päivitetty/Updated: 26.02.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.