Tänä vuonna luettu 2 010 125 uutista.
This year 2 010 126 news read.

Antibioottivapaat lihat tulivat myyntiin - mutta eikös liha ollut jo antibioottivapaata?

Sekä Atria että HKScanin tytäryhtiö Lihatukku Harri Tamminen tuovat antibioottivapaata lihaa myyntiin.

Lihakarjan kohdalla kyse on rotukarjasta, jota kasvatetaan nimenomaan lihaksi, ei maidontuotantoon. Atria kertoo tiedotteessaan, että monissa maissa antibiootteja syötetään tuotantoeläimille rutiininomaisesti. Niitä käytetään eläinten kasvun edistämiseen ja ennaltaehkäisemään sairauksia. Näissä maissa lihasta löytyy niin ikään paljon antibioottiresistenttejä bakteereita, jotka voivat levitä ihmisiin elintarvikkeiden välityksellä tai suoraan eläimistä. Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut antibioottiresistenssin leviämisen yhdeksi suurimmista globaaleista terveysuhkista.

Asiantuntijat ja kasvattajat ovat vuosikausia vakuuttaneet, että Suomessa eläimiä ei lääkitä ennaltaehkäisevästi, vaan ainoastaan yksittäisen eläimen sairauden hoitoon. Pasi Tamminen kertoo, että teurastamoissa eläimillä on karenssiajat, jolloin kauppaan päätyvässä lihassa ei ole enää jäämiä mahdollisista antibiooteista. 

Antibioottivapaaksi kutsutaan vain niitä eläimiä ja niistä saatavia raaka-aineita, jotka eivät ole koskaan saaneet antibiootteja. Miksi nyt on tärkeää erikseen kertoa antibiootittomuudesta?

"Isompi trendi on vastuullisuus ja läpinäkyvyys. Viimeisen puolen vuoden ja vuoden aikana antibioottivapaus on noussut puheenaiheeksi ja antibioottiresistenssi on iso uhka. Suomessa antibioottien käyttö lihan tuotannossa on pientä verrattuna lähes mihin tahansasa muualle maailmassa. Ruotsin kanssa olemme samassa kokoluokassa. Haluamme nostaa esiin sen, että mikä meille on itsestään selvää, ei ole sitä maailmalla", Kujala kertoo.

"Joissakin maissa antibiootteja käytetään rutiininomaisesti lihakarjan kasvattamiseen. Suomessa sitä käyttöä ei ole ollenkaan. Sairauksien lääkitsemiseen antibiotteja toki käytetään, eikä siitä kukaan haluakaan eroon. Mutta sitä lihaa ei käytetä antibioottivapaaseen tuotantoon", Kujala jatkaa.

Pelkkä mainostemppukaan antibioottivapaa leima ei ole. "Me haluamme korostaa lihakarjarotuisten eläinten kasvatustapaa. Se ei ole selvä asia tavalliselle kuluttajalle. Taustalla on valistusta ja tavoitteena herättää kiinnostusta siihen, mitä Suomessa tehdään", Tamminen kertoo. Hänen mukaansa luomulihalla on ollut kova kysyntä, ja antibioottivapaa liha on uusi tuoteperhe luomun rinnalle.

 Lähde: Talouselämä


Päivitetty/Updated: 13.02.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.