Tänä vuonna luettu 2 009 794 uutista.
This year 2 009 794 news read.

Apukinokset valmiita - tv-tähdet julistivat saimaannorpalle pesärauhan hyisissä olosuhteissa

WWF:n perinteinen saimaannorpan pesärauha julistettiin tänään. 

Kunnian julistamisesta saivat luontotoimittaja Kimmo Ohtonen ja näyttelijä Pirjo Heikkilä, jotka osallistuivat norpan poikasten turvaksi tehtyjen apukinosten kolaamiseen. Apukinoksia kolattiin Saimaalle kaikkiaan noin 280 kappaletta Metsähallituksen johdolla. Erittäin uhanalainen saimaannorppa synnyttää poikasensa lumipesään, jonka se tekee rantakinoksiin. Tänä vuonna lunta ei kinostunut ajoissa riittävästi, minkä takia Metsähallitus teki päätöksen apukinosten kasaamisesta koko Saimaalle.

"Tänä vuonna Saimaa jäätyi myöhään, ja tammikuun lopussa runsas vesisade sulatti lumet jäältä. Onneksi helmikuun alussa saatiin talvisemmat olosuhteet ja lisää lunta, mikä helpotti apukinostöiden jatkamista. Viime hetkellä myös luonnonkinoksia on muodostunut parhaiten kinostaville suurten selkien rannoille", sanoo suojelubiologi Miina Auttila Metsähallituksen Luontopalveluista.

Apukinoksia on tehty nyt viitenä peräkkäisenä talvena. Kolaamiseen osallistuivat aiempien vuosien tapaan Metsähallitus, WWF, Itä-Suomen yliopisto ja suuri määrä vapaaehtoisia. Tällä kertaa vapaaehtoisten joukossa urakoivat myös syksyllä MTV3-kanavalla esitettävää Villien jäljillä -sarjaa tähdittävät luontotoimittaja Kimmo Ohtonen ja näyttelijä Pirjo Heikkilä. Sarjassa Ohtonen ja Heikkilä tutustuvat uhanalaisten eläinten suojeluun WWF:n asiantuntijoiden opastuksella. Yksi sarjan jaksoista kertoo saimaannorpasta.

"Kolasimme jäätävässä viimassa apukinoksia, jotta kuutit olisivat turvassa kylmältä, pedoilta ja häirinnältä. Tämä oli yksi elämäni hienoimmista työtehtävistä", Ohtonen sanoo. "Oli todella liikuttavaa kuulla, että viime vuonna jopa 90 prosenttia kuuteista syntyi ihmisen tekemiin kinoksiin. Tämä antoi kyllä lisävauhtia kolaukseen", Heikkilä kertoo.

Vaikka apukinokset ovat viime vuosina osoittaneet toimivuutensa, ihmisten aiheuttama häiriö, etenkin moottorikelkkailu ja mönkijällä ajo, voivat paikoin mitätöidä tämän tärkeän luonnonsuojelutyön tulokset. Niinpä WWF julistaa vuosittain saimaannorpalle pesärauhan, jonka tarkoituksena on kehottaa ihmisiä välttämään kaikkea liikkumista selkävesien luotojen ja saarien lähellä. Pesärauha julistetaan helmikuussa, kun norpat etsivät sopivia pesäpaikkoja ja ovat hyvin herkkiä häiriölle.

Vältä häiriötä etenkin näillä alueilla

Pesärauhan julistus on osa Euroopan komission rahoittamaa Saimaannorppa-LIFE-hanketta. Hankkeessa edistetään saimaannorpan suojelua ja suotuisan suojelutason saavuttamista. Hanke toteuttaa saimaannorpan suojelun strategiaa ja toimenpidesuunnitelmaa sekä tuottaa uutta tietoa sen päivittämisen tueksi. Toimenpidesuunnitelma on laadittu ympäristöministeriön johdolla laajapohjaisessa yhteistyössä keskeisten sidosryhmien kanssa. 

Lähde: WWF Suomi 


Päivitetty/Updated: 13.02.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.