Tänä vuonna luettu 2 010 408 uutista.
This year 2 010 408 news read.

Ilmastonmuutoksella karuja vaikutuksia lajeihin - nyt autetaan isoalbatrossin poikasia

Australiassa ilmastonmuutoksen vaikutukset uhkaavat isoalbatrossien pesintää. Tutkijat ja luonnonsuojelujärjestöt ovat kehittäneet lintujen auttamiseksi luonnollista pesää jäljittelevän keinopesän.

Isoalbatrossin (Thalassarche cauta) pesinnän vaikeudet ovat jälleen yksi esimerkki ilmastonmuutoksen vaikutuksista lajeille eri puolilla maailmaa. Suomessa uhanalaisen saimaannorpan pesintää on pyritty auttamaan mm. kolaamalla apukinoksia. Australiassa keinopesillä pyritään auttamaan lintujen pesintää. Pesintää ovat hankaloittaneet lisääntyneet sään ääri-ilmiöt sekä lämpenevä meri, joka vaikeuttaa ruoan etsintää.

Isoalbatrossiparit tapaavat toisensa uudelleen aina lisääntymiskaudella ja aloittavat kosintamenot. Nyt keinopesissään nököttävät vastakuoriutuneet isoalbatrossin poikaset ovat ilouutinen etenkin tutkijoille, jotka ovat laatineet kekseliään suunnitelman vaarantuneen lajin auttamiseksi. Tutkijat ovat kehittäneet yhdessä WWF:n ja muiden australialaisten luonnonsuojelujärjestöjen kanssa luonnollista pesää jäljittelevän keinopesän.

Yli sata savitiilestä ja kevytbetonista rakennettua keinopesää toimitettiin heinäkuussa 2017 Tasmanian rannikolla Bassinsalmessa sijaitsevalle Albatross Island -saarelle. Kokeilun tarkoituksena oli lisätä Tasmanian isoalbatrossipopulaation pesinnän onnistumismahdollisuuksia, joita ilmastonmuutoksen vaikutukset heikentävät. Joissain osissa saaren isoalbatrossiyhdyskuntaa lintujen on vaikea löytää riittävästi pesien rakennukseen sopivaa materiaalia, mikä johtaa pesien heikkoon laatuun. Valtameren nopea lämpeneminen saattaa myös hankaloittaa albatrossivanhempien ruoan etsimistä.

Keinopesät sijoitettiin alueille, joilla pesät olivat tyypillisesti kehnoimpia. Tarkkailu on osoittanut, että linnut hyväksyvät pesät ja yksilöivät niitä mudan ja kasvillisuuden avulla. Syyskuussa yhden munan kerrallaan munivien isoalbatrossien poikaset ovat nyt kuoriutuneet. Tässä vaiheessa kokeilua keinopesiin munineiden albatrossiparien pesinnän onnistumisprosentti on ollut 20 prosenttia korkeampi kuin luonnollisiin pesiin munineiden lintujen.

- Albatross Island joutuu rajujen säiden armoille. Laadukkaat pesät pitävät munat ja poikaset turvassa. Pesäkartoituksissa on havaittu, että kaikki keinopesät olivat ehjiä, mutta monet luonnolliset pesät olivat jo rapistuneet, kertoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

WWF-yleiskummina apusi menee aina sinne, missä tarve on suurin. Tule mukaan

Lähde: WWF Suomi 


Päivitetty/Updated: 09.02.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.