Tänä vuonna luettu 2 010 215 uutista.
This year 2 010 215 news read.

Arvometalleja ilman louhimista - elektroniikkaromusta kultakaivos

Laboratoriossa Jyväskylän Ylistönmäellä yritetään parhaillaan napata kiini uraani. Hopea, palladium, kulta ja kupari ovat jo hallussa. 

Jyväskylän yliopiston kemian laitos on usean vuoden ajan kehittänyt uusia metallien talteenottojärjestelmiä yhteistyössä Jyväskylän Energian kanssa. Yhteistyön tuloksena JE: llä on jo resepti, jolla voimalaitosten lentotuhkasta pystytään ottamaan talteen jalometalleja ja harvinaisia maametalleja. Tuhka saa kuitenkin vielä tovin odottaa käsittelyyn pääsyä, sillä ensin käydään SER:n eli sähkö- ja elektroniikkaromun kimppuun.

Sähkö- ja elektroniikkaromusta otetaan jo nyt talteen iso osa siinä olevasta kullasta ja palladiumista, kertoo Jyväskylän yliopiston tutkija Ari Väisänen. Yliopistossa on tutkittu etenkin arvokkaiden maametallien erottelua. Yksinkertaistettuna: ensin piirilevyt murskataan hienojakoiseksi aineeksi tai vaihtoehtoisesti poltetaan tuhkaksi. Sen jälkeen materiaali pääse happokylpyyn. Yliopiston tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jossa vaiheittaisten happokylpyjen aikana materiaalissa olevat eri metallit voidaan erotella omiin liuoksiinsa. Se helpottaa metallien talteenottoa mahdollisimman puhtaana.

Tuhat kiloa piirilevyjä sisältää 200-300 grammaa palladiumia, hopeaa useamman kilon ja kultaa noin puoli kiloa. Muun muassa Kittilän kultakaivoksesta louhitussa malmissa kultaa on keskimäärin viisi grammaa tonnissa.  - Kun ajattelee, kuinka korkeita näiden metallien hinnat ovat, niin ilman muuta ne on järkevää ottaa tehokkaasti talteen.

Jyväskylän Energian kehityshankkeista vastaava Risto Ryymin kertoo, että insinöörit laskevat parhaillaan Jyväskylään rakennettavan demolaitoksen laitteiden ja säiliöiden mitoituksia. Ensi elokuuhun mennessä pitäisi olla selvillä koko laitoksen kustannus ja kannattavuus.  - Laboratoriotulokset ovat ainakin olleet vakuuttavia. Nyt lasketaan, miten prosessi isossa mittakaavassa toimisi.

Harvinaisten maametallien ja jalometallien erottaminen piirilevyistä on kiertotaloutta parhaimmillaan. Kun metalleja voi erottaa eri materiaaleista ja ottaa ne käyttöön aina uudestaan, niitä ei tarvitsisi louhia maaperästä. Tutkija Ari Väisänen odottaa malttamattomana demolaitoksen tutkimusympäristön valmistumista. Laitoksessa voisi kokeilla arvokkaiden metallien liuottamista myös muusta ylijäämämateriaalista, muun muassa teollisuuden sivutuotteista.  - Uskoisin, että tällä keinoin olisi mahdollisuus tulla metallien suhteen melko omavaraiseksi.

Lähde: Yle


Päivitetty/Updated: 07.02.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.