Tänä vuonna luettu 1 992 141 uutista.
This year 1 992 141 news read.

"Ekstrovertit väsyvät sosiaalisuudesta ihan yhtä lailla kuin introvertit", sanoo psykologian tohtori 

Aikamme arvostaa sosiaalista käytöstä. Ekstroversio piirteenä ei kuitenkaan ennusta yleistä työssä menestymistä, vaikka joissakin paljon sosiaalisuutta vaativissa ammateissa siitä voi olla hieman etua.

Ekstrovertti käyttäytyminen aiheuttaa hyvää oloa mutta ennustaa myöhempää väsymystä, sanoo psykologian tutkijatohtori Sointu Leikas Helsingin yliopistosta. Vaikka sosiaalisuuden yhteys väsymykseen ei välttämättä maalaisjärjellä tunnu yllättävältä, tieteen näkökulmasta tulos on Leikaksen mukaan yllättävä. Tieteessä ekstroverttiys on sekä luonteenpiirteenä että käyttäytymisenä aiemmin yhdistetty lähestulkoon yksinomaan myönteisiin asioihin: energisyyteen, onnellisuuteen ja positiivisuuteen. 

Nyt Leikas on saanut kolmesta eri kokemusotantatutkimuksesta tuloksen, jonka mukaan ekstrovertti, sosiaalisesti aktiivinen käytös on yhteydessä välittömään hyvän olon tunteeseen mutta myös ennustaa väsymistä myöhemmin. Leikas on tutkinut aihetta yhdessä Ville-Juhani Ilmarisen kanssa. Ensimmäinen tutkimuksista julkaistiin viime syksynä Journal of Personality -tiedejulkaisussa. Kahta muuta tutkimusta ei ole vielä julkaistu.

Kokemusotantatutkimuksessa koehenkilöt raportoivat tuntemuksistaan useita kertoja päivässä muutamien päivien ajan. Ekstrovertit ihmiset näyttävät väsyvän sosiaalisuudesta ihan yhtä lailla kuin introvertit. Tutkimusten valossa ei siis näytä siltä, että introvertit kärsisivät ja väsyisivät ekstroverttiä käyttäytymistä vaativassa työelämässä enemmän kuin ekstrovertit. Tällainen käsitys on Leikaksen mukaan kuitenkin ollut sitkeästi esillä populaarimediassa. 

Leikas huomauttaa, että ekstroversio ei piirteenä juuri ennusta yleistä työssä menestymistä - persoonallisuuspiirteistä ainoastaan tunnollisuus ennustaa. Joissakin paljon sosiaalisuutta vaativissa ammateissa ekstroversiosta saattaa tosin olla hieman etua. Ekstrovertin käyttäytymisen tuoma hyvän olon tunne näyttää liittyvän juuri sosiaalisuuteen: siihen, että saa olla yhdessä muiden kanssa ja kokee voivansa tuoda omaan ja muiden ihmisten elämään jotain hyvää.

Entä sitten aktiivisuus sosiaalisessa mediassa? Aiheuttaako aktiivinen sosiaalisen median käyttö samanlaista hyvän olon tunnetta kuin kasvokkaiset sosiaaliset kontaktit? Tieteellinen näyttö sosiaalisen median vaikutuksista on Leikaksen mukaan vielä melko hajanaista. "Mutta se näyttää pitävän paikkansa, että jos selaa passiivisesti Facebookia, se vaikuttaa negatiivisesti hyvinvointiin. Mutta jos aktiivisesti kommentoi, tykkää ja laittaa statuksia, se ei vaikuta olevan vahingollista. Toisaalta se ei välttämättä myöskään lisää hyvinvointia."

Lähde: HS


Päivitetty/Updated: 10.01.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.