Tänä vuonna luettu 1 986 264 uutista.
This year 1 986 264 news read.

Suomessa kolmannes koko maailman sertifioidusta luomukeruualueesta

Luomutuotteiden kysyntä maailmalla kasvaa. Alalle tarvitaan lisää yrityksiä ja teollisen mittakaavan tuotantoa. Nyt lähes kolmannes koko maailman luomukeruualueista sijaitsee Suomessa, jonka metsistä jopa yli 90 prosenttia soveltuisi luomukeruualueiksi.

Sertifioitu luomukeruuala on Suomessa noin 12 miljoonaa hehtaaria, kun se koko maailmassa on reilut 39 miljoonaa hehtaaria. Sertifioidun luomukeruualueen kriteerinä on se, ettei alueella ole käytetty kemiallisia lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita keruuta edeltävänä kolmena vuotena ja että alue on luomuvalvonnassa. Suomessa luomualoilta kerätään enimmäkseen metsämarjoja, luonnonyrttejä ja koivunmahlaa. Vain luomuksi sertifioiduilta alueilta kerättyjä tuotteita voidaan markkinoida luomuna. Tiedot luomukeruualueista käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen Ruokafakta-tilastopalvelusta.

Erikoista on seura, jonka kärjessä Suomi komeilee. Suomen jälkeen suurimmat luomukeruualueet löytyvät Sambiasta, Intiasta, Namibiasta, Romaniasta, Meksikosta, Brasiliasta, Tadzhikistanista, Boliviasta ja Bulgariasta. Maissa on suuria luonnontilaisia maita esimerkiksi mehiläishoitoalueina. - Luomukeruualueiden tilanne ei välttämättä ole kaikkien maiden osalta ajan tasalla. Esimerkiksi Ruotsin alueet eivät näy kansainvälisen luomualan järjestön IFOAMin tilastoissa, kertoo luonnontuotealan toimialapäällikkö Anne Ristioja Lapin Ely-keskuksesta. 

Ylitarkastaja Sampsa Heinonen Elintarviketurvallisuusvirastosta sanoo, että Suomen vahvuus maailmanlaajuisesti on tarkka tilastointi luomualoista. Suomen luomukeruualan koko on tällä hetkellä 38 prosenttia Suomen maapinta-alasta. Sertifiointi ei ota kantaa metsänomistajien toimiin, vaan järjestelmä kerää tietoja ainoastaan luomutuotannossa kiellettyjen aineiden käytöstä. Suomessa on tällä hetkellä hieman yli 30 luomuvalvontaan kuuluvaa toimijaa, jotka ovat liittäneet metsäalueita luomuvalvontajärjestelmään. 

Ristiojan mukaan Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus profiloitua maailman ylivoimaisesti suurimpana luomukeruualueena samalla kun luomun kysyntä kasvaa maailmalla. - Esimerkiksi sienten myyjät eivät ole vielä hoksanneet, että sieniäkin voisi kerätä luomuna, hän ehdottaa. Tällä vuosituhannella luomumarjojen osuus on kasvanut noin 30 prosenttiin luonnonvaraisten marjojen keruusta. Eniten kerätään luomumustikkaa. Vuonna 2016 luomumustikkaa kerättiin myyntiin vajaat 3,3 miljoonaa kiloa, mikä oli lähes 60 prosenttia mustikan kokonaismyyntimäärästä. Poimintatulo oli lähes 3,7 miljoonaa euroa.

Lähde: Etelä-Suomen Sanomat


Päivitetty/Updated: 09.01.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.