Tänä vuonna luettu 2 248 768 uutista.
This year 2 248 768 news read.

Taistelu mikromuovia vastaan synnytti pakkausinnovaation puuhakkeesta - "Se muuttuu hajotessaan pelkäksi vedeksi, hiilidioksidiksi ja biomassaksi"

Nuorten naisten kunnianhimoinen tavoite muovin korvaamisesta uusiutuvalla materiaalilla synnytti nopeasti kasvavan yrityksen.

Suvi Haimi ja Laura Kyllönen kyllästyivät pari vuotta sitten muovipurkkien täyttämiin kylpyhuoneen kaappeihinsa. Ajatus muovin korvaamisesta uusiutuvalla materiaalilla alkoi kypsyä, sillä jopa heidän suosimansa luonnonkosmetiikka pakattiin muovirasioihin. Biomateriaaleja kymmenen vuotta tutkineet tohtorit ottivat nopeasti askeleen akateemisuudesta yrittäjyyteen perustamalla Sulapacin.

"Mikromuovin haitat kiertävät merien ja kalojen kautta ihmiseen. Eikä kosmetiikkapakkauksella ole edes tarvetta kestää useita vuosia," toteaa Sulapacin toimitusjohtaja Suvi Haimi. "Päämääränämme oli saada aikaan muovin kaltainen tuote, joka hajotessaan muuttuu pelkäksi vedeksi, hiilidioksidiksi ja biomassaksi."

Pitkän tuotekehittelyn jälkeen Sulapacin tiimi sai aikaan materiaalin, joka ei päästä vettä tai rasvaa läpi. Aiemmissa vastaavissa tuotteissa ongelmana on ollut niiden vuotaminen. "Emme voi paljastaa tarkkaa valmistustekniikkaa, sillä sille ja materiaalille on vireillä patenttihakemus. Kaikki tuotteessa käytetyt luonnonperäiset sidosaineet ovat kuitenkin biohajoavia, ja tuotteemme eivät sisällä lainkaan mikromuoviksi hajoavia muoveja", Haimi vakuuttaa.

Alle kaksi vuotta pystyssä ollut yritys on edennyt nopein harppauksin. Sillä on käynnissä neuvottelut yli 50 eri brändin kanssa, ja yhteistyökumppanuudesta on jo aiemmin sovittu esimerkiksi Bernerin, Lumenen ja Naviterin kanssa. Sulapac valmistaa tuotteensa Suomessa. Pakkauksissa pääraaka-aineena käytettävä puuhake on peräisin pohjoismaisista kestävästi hoidetuista metsistä.

Haimin mielestä termi bio on suorastaan muotisana, jolla kuluttajaa voidaan pahimmassa tapauksessa huijata. "Biohajoavuus ja kompostoitavuus ovat olennaisimmat asiat tuotteessa. Mikromuoviksi lopulta hajoava muovi ei hajoa sen nopeammin, vaikka olisi kuinka bio ja kierrätysmateriaaleista valmistettu", hän korostaa. Teollisessa kompostissa tehtyjen testien perusteella Sulapacin tuote oli biohajonnut pitkälle jo kolmessa viikossa.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus


Päivitetty/Updated: 08.01.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.