Tänä vuonna luettu 1 986 453 uutista.
This year 1 986 453 news read.

Perheenäiti hurahti romukauppaan ja mullistaa nyt alaa uudenlaisella romuasemallaan - 'Ihmiset yllättyvät, kun maksan vanhoista akuista'

Satu Hallinen haluaa tehdä metallien kierrättämisen kuluttajille helpoksi ja kannattavaksi. Hän pyörittää Lempäälässä maailman ensimmäistä etävalvottua romuasemaa.

Vielä vuosi sitten vanhemmat romukauppiaat naureskelivat nokialaiselle Satu Halliselle ja hänen idealleen. Hallinen halusi perustaa tavallisille kuluttajille tarkoitetun kierrätysmetallien ostopisteen, jonka pyörisi myös ilman paikalla olevaa henkilökuntaa. Lokakuussa Lempäälään avattu Romukioski on ollut menestys. Hallinen haluaa, että ihmisten on entistä helpompi päästä eroon tarpeettomasta romustaan. "Perinteinen romuliike ei markkinoi omaa toimintaansa ja sitä, että he ostavat romua. Romukioski on suunnattu nimenomaan pientuojille - yksityisille ihmisille, putkimiehille ja sähköasentajille, joilla on pieniä määriä romumetalleja."

Kylmäkoneasentajana työskentelevä mies kuittaa viikon aikana purkukohteista keräämistään kuparikaapeleista reilut 60 euroa. "Ennen nämä vietiin ilmaiseksi lähimpään keräyspaikkaan. Ei tällä rikastu, mutta on mukava hakea täältä pieni viikonlopputili", mies sanoo.

Ostopalvelupiste toimii suurimman osan ajasta itsepalveluperiaatteella, mikä takaa pitkät aukioloajat. Kolme kertaa viikossa Hallinen on paikalla Romukioskissa. Silloin hän auttaa asiakkaita metallien lajittelussa, ja rahatkin saa halutessaan käteisenä. Muina aikoina Hallinen ohjaa romun tuojia etäyhteyden välityksellä. Ostohinnat voi katsoa suoraan netistä, mikä sekin on uutta romualalla. Romukioskin nurkassa on pieni toimistokoppi, jossa asiakas saa itse käytellä tietokonetta. Rahat tuodusta metallista maksetaan suoraan asiakkaan tilille. Satu Hallisen tärkein työkalu on magneetti, joka tarttuu rautaan ja peltiin, mutta ei arvometalleihin. "Mieluummin hukkaan lompakon, kuin taskuun heitettävän magneetin."

Kameroiden onkin syytä olla hyviä, sillä romubisneksessä liikkuu myös huijareita. "Kupariputken sisälle saatetaan jäädyttää vettä tai kupariromulastin pohjalle sattuu jäämään akku, Hallinen kuvailee tyypillisiä yrityksiä. 99 prosenttia asiakkaista tulee kuitenkin hyvillä aikeilla. Kyllä sitä alkaa tunnistaa ne kaverit, jotka tulevat paikalle ja alkavat ensimmäiseksi katsella, missä kamerat ovat."

Hallisen bisnesideaan kuuluu myös "kauppa-auto", jolla hän kiertää pikkupaikkoja ostamassa maakuntien romut pois. Nyt talvella kierrokset ovat tauolla, mutta keväällä auto starttaa taas. Romukauppiaiden liitto kiittelee Hallisen uusia innovaatioita. Liiton toiminnanjohtaja Jari Kortesoja sanoo, että on hienoa, että vanhaa konseptia ravistellaan.

Viime vuosina romukaupasta on tullut osa trendikästä kiertotaloutta. Itse ala on vanha; ensimmäiset romukaupat perustettiin Suomeen jo yli sata vuotta sitten. Alan kattojärjestökin juhlii kohta kahdeksankymppisiään. Kortesojan mukaan Hallisen bisnesmallin suurin ero perinteisiin romuliikeisiin verrattuna on erittäin avoimeksi ja läpinäkyväksi tehty kauppa, mutta myös se, että palvelu tuodaan kuluttajan lähelle. Kortesoja uskoo, että Hallisen etävalvottu asema on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. "Romukauppiaiden liiton toiminnanjohtajana olen pyörinyt Euroopassa ja jenkkilässäkin, enkä ole missään törmännyt tämmöiseen", Korteoja sanoo.

Hallinen jäi romukoukkuun 2000-luvun alussa. Tuolloin monessa kunnassa oli paikkoja, jonne romua sai ilmaiseksi tuoda. Hallinen alkoi laskea, että romuläjissä pilkistelee euroja. Hallinen vastasi vuosia ison romuliikkeen vientikaupasta. Paperihommat saivat kuitenkin jäädä, sillä hän nauttii yrittämisestä ja töistä, joissa saa kädet likaiseksi. Hallinen elää itse niin kuin opettaa. Romukioskilla käytettävät haarukkatrukki, lavanosturit ja kottikärryt ovat kaikki tulleet romuna.

Hallisen mukaan tyypillinen asiakas on 25-45-vuotias mies, joka tulee alkuviikosta tavaralastin kanssa, kun viikonloppuna on siivottu. Useimmiten matkassa on yksi tai useampi vanha auton akku. "Ihmiset yllättyvät, kun maksan heille vanhoista akuista. Yleensä niiden arvokin yllättää, maksan akkukilosta 50 senttiä, eli perusakustakin saa 8-10 euroa", Hallinen kertoo. Keväällä Hallinen aikoo avata uusia Romukioskeja, ensimmäisen todennäköisesti Pirkanmaan ja Keski-Suomen rajan tuntumaan. 

Lähde: Yle


Päivitetty/Updated: 07.01.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.