Tänä vuonna luettu 2 498 287 uutista.
This year 2 498 287 news read.

Tutkimus: Viherryttäminen ei auta ilmastoa

Tukimaksut ovat pikemminkin lisänneet järjestelmän monimutkaisuutta, tutkimus sanoo.

Euroopan tilintarkastusistuimen mukaan viherryttäminen ei tue ilmastotoimia. Viljelijöitä vihreisiin käytäntöihin kannustavilla tuilla tuskin merkittävästi edistetään yhteisen maatalouspolitiikan tuloksellisuutta ympäristön ja ilmaston kannalta. Näin todetaan Euroopan ­tilintarkastustuomioistuimen raportissa "Viherryttäminen: monimutkaisempi tulotukijärjestelmä ei ole vielä ympäristön kannalta vaikuttava".

Tarkastajat havaitsivat, että uudet tukimaksut ovat pikemminkin lisänneet järjestelmän monimutkaisuutta ja johtaneet viljelykäytäntöjen muutokseen vain noin viidellä prosentilla EU:n maatalousmaasta. Viherryttäminen on uuden­tyyppinen suora tuki, joka otettiin käyttöön yhteisen maatalouspolitiikan (common agriculture policy, cap) vuoden 2013 uudistuksen yhteydessä.

Sen avulla oli tarkoitus palkita viljelijöitä sellaisista myönteisistä vaikutuksista ympäristöön, joista ei muuten saada korvausta markkinoilla. Tarkastajat tutkivat, pystyttiinkö viherryttämisen avulla tehostamaan capin tuloksellisuutta ympäristön ja ilmaston kannalta EU:n tavoitteiden mukaisesti. He haastattelivat viranomaisia Kreikassa, Espanjassa, Ranskassa, Alankomaissa ja Puolassa.

"Viherryttäminen on edelleen pohjimmiltaan tulotukijärjestelmä. Nykymuodossaan viherryttämisellä tuskin merkittävästi tehostetaan capin tuloksellisuutta ympäristön ja ilmaston kannalta", tarkastuksesta vastaava Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Samo Jereb sanoo.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus


Päivitetty/Updated: 22.12.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.