Tänä vuonna luettu 1 992 002 uutista.
This year 1 992 002 news read.

Poroja on jätetty tarkoituksella ahmojen armoille - pedon tappamasta porosta voi saada jopa 2 700 euron korvauksen

Teuraana porosta saa vain noin 500 euroa. Korvausten korkea taso on houkutellut pienen osan poronkasvattajista väärinkäytöksiin. 

Petoeläinten tappamista poroista maksetut korvaukset nousivat tänä vuonna ennätykseen, yli kymmeneen miljoonaan euroon. Muutamat kasvattajat ovat esimerkiksi jättäneet poroja tarkoituksellisesti suurpedon syötäväksi. Paliskunnat haluvat nyt huijarit kuriin.

Paliskuntain yhdistys on pyytänyt maa- ja metsätalousministeriötä muuttamaan riistavahinkolakia. Lakiin kirjattiin niin sanottu Lex Halla -pykälä vuonna 2009. Se mahdollistaa kaksinkertaiset petokorvaukset niille paliskunnille, joissa ilmoitetaan suhteellisesti paljon petokorvauksia. Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila moittii pykälää epäoikeudenmukaiseksi, sillä se kohtelee kasvattajia eriarvoisesti.

Eläinten tarkoituksellisen vaarantamisen lisäksi alalla on tunnistettu esimerkiksi poronvasojen ostaminen pedonruuaksi. Kasvattaja ostaa vasoja toiselta kasvattajalta ja kasvattaa ne täysi-ikäiseksi, joten kun ne joutuvat pedon kynsiin, niistä saa täyden petokorvauksen.  Ollila haluaa korostaa, että väärinkäytökset ovat yksittäisiä tapauksia.

"Siitä kertoo se, että Paliskuntain yhdistyksen hallitus, jossa on edustettuna koko poronhoitoalue, suuttui yksimielisesti väärinkäytöksistä. Niitä ei elinkeinon sisällä hyväksytä millään tavoin."

Maa- ja Metsätalousministeriö on kuunnellut yhdistyksen huolta ja aikoo ottaa Lex Hallan käsittelyyn riistavahinkolain tarkastelussa ensi vuonna. Petokorvausten määrä on kasvanut niin paljon, että ministeriö päätti viime talvena myöntää ahman metsästykseen kahdeksan poikkeusluvan kiintiön. Suomen ahmakanta on pienempi kuin saimaannorpan, joten sen metsästäminen poikkeusluvallakin on herättänyt laajaa vastustusta. Luonnonsuojelujärjestöt ovat keränneet jo 14 000 nimeä adressin, joka luovutettiin ministeriöön perjantaina.

Yksi mahdollisuus olisi porovahinkoja aiheuttavien ahmojen kiinniottaminen ja siirtäminen pois poronhoitoalueelta. Ministeriön mukaan siirtoihin voidaan kuitenkin ryhtyä vain, jos kohdealueen väestön suhtautuminen asiaan on riittävän myönteistä. 

Lähde: Helsingin Sanomat


Päivitetty/Updated: 18.12.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.