Tänä vuonna luettu 1 992 330 uutista.
This year 1 992 330 news read.

Taloustutka: Eletään kuin viimeistä päivää

Kotitalouksilla menee hyvin: kuluttajien luottamus on korkealla, työllisyys paranemassa ja ostovoimakin kasvaa.

 Joulun viettoon voidaan käydä hyvillä mielin: ensi vuonna taloudessa tapahtuu monia kivoja asioita. Yksi asia hyppää tämän vuoden talousennusteista kuitenkin silmille: negatiivinen säästämisaste, rapiat -2%. Negatiivinen säästämisaste tarkoittaa, että kotitaloudet kuluttavat yli tulojensa, eli he joko realisoivat varallisuuttaan tai ottavat velkaa kulutuksen rahoittamiseen. Kotitalouksien velkaantuminen onkin jatkanut kasvuaan. Säästäminen näyttää Suomessa unohtuneen, sillä säästämisaste on laskenut lähes koko 2010-luvun.

Kotitalouksien velkaantumisintoa ei tarvitse ihmetellä, kun katsoo korkokäyriä: lainat ovat halpoja. Kotitalouksien velanotto ja säästämisasteen lasku ovat lisänneet yksityistä kulutusta, mikä taas on siivittänyt talouskasvua. Kulutuksen rahoittaminen velalla on kuitenkin rajallista. Mitään hätää ei ole niin pitkään, kun kotitaloudet selviytyvät veloistaan. Vaan mitä tapahtuu korkojen noustessa? . Maksukyvyttömyysongelmien realisoituminen ja velkakriisi vaatisivat toteutuakseen vakavan shokin. Tällaista ei onneksi ole näkyvissä.

Velkaantuminen on riski ennen kaikkea kotitaloudelle itselleen. Velat ja niihin liittyvät riskit ovat jakautuneet kuitenkin hyvin epätasaisesti: lähes puolet suomalaisista kotitalouksista on kokonaan velattomia. Silti Finanssialan Keskusliiton kyselytutkimuksen mukaan jonkinsorttista kulutusluottoa oli lähes 40 prosentilla kyselyyn vastanneista. Erityisesti vakuudettomien kulutusluottojen määrä on lisääntynyt nopeasti. Niiden määrä kasvaa paljon nopeammin kuin tavallisten luottojen, asuntolainoista puhumattakaan. Kaikkien ulkomaisten toimijoiden luotonannosta ei ole edes tilastotietoa. Ihmetyttää, että sääntö-Suomessa luotonantoa säännellään tosi vähän. Suomessa voi ottaa luottoa luoton päälle niin kauan, kun luottotiedot ovat kunnossa.

Kuluttaminen on nykyään äärettömän helppoa ja siihen houkutellaan monin tavoin. Myös luotonotto on äärettömän helppoa ja siihen houkutellaan monin tavoin. Kyse onkin rahankäytön hallinnasta ja suunnittelusta sekä oman taloudellisen tilanteen tiedostamisesta. Lisäksi on syytä pohtia, mitä omalla kulutuskäyttäytymisellään viestittää lapsille ja nuorille, jotka vasta opettelevat rahankäyttöä. 

Lähde: PTT


Päivitetty/Updated: 18.12.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.