Tänä vuonna luettu 2 254 605 uutista.
This year 2 254 605 news read.

Vanha Barbie kierrättimeen ja muovista uusia leluja - suomalaisyritys etsii ratkaisua muovijätteeseen

Startup kehitti muovinkierrättimen ja jakoi sen rakennusohjeet kaikkien saataville.

Pian on taas se aika, jolloin joulupukit kautta maan raahaavat lapsiperheisiin muovileluja säkeittäin. Pahimmillaan ne hajoavat ja unohtuvat jo ennen vuodenvaihdetta. Samaan aikaan maailman meret ja niissä asuvien eläinten vatsat täyttyvät muoviroskasta. Maailmassa on tuotettu 8,3 miljardia tonnia muovia, suurin osa tuotteisiin, joiden käyttöikä on hyvin lyhyt. 

Koulutusteknologia-alan startup-yhtiö 3D Bear kehitti yhdessä ammattikorkeakoulu Arcadan kanssa muovinkierrättimen, jolla esimerkiksi vanhoista muovileluista tai jätemuovista voi tehdä uutta raaka-ainetta 3d-tulostimille. Sen avulla vaikkapa vanhoista leluista voi tehdä uusia. 

Lista kierrättimeen tarvittavista osista ja sen valmistusohjeet ovat kenen tahansa saatavilla 3DBearin sivuilla. Toimitusjohtaja Kristo Lehtosen mukaan kaikki ovat standardiosia. Arcadan tiloissa Helsingissä olevan prototyypin hinnaksi tuli noin 700 euroa. 

Ajatuksena on, että muovinkierrättimiä voitaisiin rakentaa esimerkiksi kouluihin ja kirjastoihin. Harrastajarakentajat voisivat toki tehdä niitä koteihinkin. Lehtosen mukaan 3d-tulostamisesta voisi tulla kierrättimen avulla halvempaa ja helpompaa myös kehittyvissä maissa. Nyt 3d-tulostimen muoviraaka-aine maksaa kymmeniä euroja kilolta. 

Muovijätteelle on jo olemassa kierrätysjärjestelmänsä. Esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen tutkija Maiju Lehtiniemi on HS:n haastattelussa ollut sitä mieltä, että muovijätteelle hyvä käyttötapa on myös energiaksi polttaminen. Niin se ei päädy luontoon. Uudenlaisen muovinkierrättimen kehittäjien tavoitteena on kuitenkin ympäristönsuojelun lisäksi luovuuden tukeminen. 

Lähde: HS


Päivitetty/Updated: 24.11.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.