Tänä vuonna luettu 1 992 279 uutista.
This year 1 992 279 news read.

Lihaluujauho ratkaisee luomun lannoitepulmia: Ecolan tuplaa tuotannon

Lihaluujauholannoite sopii luomuun. Se on myös osa kiertotaloutta. 

Kasvun jarruksi voi kuitenkin muodostua saatavuus. Ecolan avasi keväällä Nokialle uuden tuotantolinjan, jossa tuotetaan kierrätyslannoitteita erityisesti luomutilojen tarpeisiin. Lannoitteen raaka-aineena on Honkajoelta saatava lihaluujauho.

Tähän mennessä Agra-lannoiteita on valmistettu noin 4 000 tonnia. Siitä riittää lannoitetta noin 7 300 hehtaarille. Yhdelle hehtaarille levitetään lannoitetta 500-600 kiloa.

Ensi vuonna lannoitteiden tuotanto kaksinkertaistuu. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, vuonna 2019 Ecolan valmistaa jo 15 000 tonnia lihaluupohjaisia kierrätyslannoitteita.  Raaka-aine ei kuitenkaan ole uusi: aikaisemmin lihaluujauhoa myytiin Honkajoelta lannoitteeksi Viljo-tuote­merkin alla. Honkajoki otti yhteyttä Ecolaniin etsiessään uutta toimijaa.

"Luomuviljely ja sen seurauksena orgaanisten lannoitteiden käyttö on kasvussa", kertoo liiketoimintapäällikkö Martti Hintikka. "Orgaanisiin lannoitteisiin ovat siirtymässä muutkin kuin luomuviljelijät, mikä edelleen kasvattaa kysyntää." 

Lihaluujauhopohjainen lannoite sisältää runsaasti liukoista typpeä (kokonaistyppeä on 8,0 prosenttia, vesiliukoista 2,5). Siinä on myös kalsiumia (11 prosenttia) sekä peltomaahan hitaasti vapautuvaa fosforia (3,0 ). "Viljelytulokset ovat olleet erittäin hyviä", Hintikka sanoo.

1800-luvulla, ennen raakafosfaatin löytämistä, luujauho oli Euroopassa vielä yleinen lannoite. Fosforipulan aikaan luujauhoa vietiin Suomesta Englantiin satoja tonneja vuodessa. Lihaluujauhon käytön rehuna katkaisi bse-epidemia. Hullun lehmän taudin varjo Euroopassa on pitkä: Osa maista suhtautuu lihaluujauhoon edelleen varauksella eikä salli sen levittämistä pelloille. Suomessa lihaluujauhon käyttöä valvoo Evira. "Suomi on tautipuhdas maa", Hintikka muistuttaa.

Kasvun jarruksi voi muodostua lihaluujauhon saatavuus. Honkajoelta tulevaa lihaluujauhoa käytetään myös esimerkiksi turkiseläinten rehuna. "Lihaluujauhoa voi olla vaikeuksia saada muualta, joudumme itsekin jatkamaan sitä."  Lihaluujauhon käyttö on askel suomalaisen kiertotalouden edistämiseen. "Ravinnekierto on tässä avainjuttu. Sivuvirroille kehitellään parempaa käyttöä", Hintikka mainitsee. (Kuva: Luomu.fi).

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus


Päivitetty/Updated: 23.11.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.