Tänä vuonna luettu 1 497 931 uutista.
This year 1 497 931 news read.

Päivä puhemelussa tekee rättiväsyneeksi

Monet tutkimukset ovat viime vuosina todistaneet, ettei avokonttori ole välttämättä mikään unelmatyöpaikka. 

Tutkijoiden mukaan avokonttorin melu lisää virheitä, aiheuttaa stressioireita ja vähentää tuottavuutta. Tiedossa on myös, että osa ihmisistä on herkempiä melulle kuin toiset. Meluherkät istuvat työpisteissään kuulosuojaimet päässä tai korvatulpat korvissa.

Lisäksi epätieteellinen havainto työpaikalta paljastaa, että ihmiset saattavat olla myös yliherkkiä erityisesti jonkun työkaverin tavalle puhua tai esimerkiksi ärsyttäväksi koetulle kännykän soittoäänelle.

Ensi vuoden alusta voimaan tuleva ympäristöministeriön asetus rakennuksen ääniympäristöstä määrittelee ensimmäistä kertaa mitattavat raja-arvot muun muassa avokonttoreiden melulle. Asetuksen määräykset koskevat vain uudisrakennuksia sekä esimerkiksi uuteen käyttötarkoitukseen korjattavia tiloja, joten nykyisten avokonttoreiden melutasoon niillä ei näillä näkymin ole vaikutusta.

Uusien määräysten mukaan esimerkiksi naapurityöpisteestä kuuluvan puheäänen sanoista saa erottua korkeintaan puolet. Jokainen voi itse arvioida, miten hyvin tämä määräys toteutuisi omassa työpisteessä.

Avokonttorin melutasoon on mahdollista vaikuttaa hyvinkin paljon. Välineinä voivat olla akustiset seinä- ja kattolevyt, huokoiset materiaalit välisermeissä ja kalusteiden takapinnoilla, verhot, matot, jopa kokolattiamatot. Tutkimusten mukaan erityisen tehokas olisi myös tilaan luotava huminamainen taustaääni.

Työtilojen akustiikkaan olisi syytä kiinnittää huomiota myös siellä, missä laki ei siihen vielä pakota. Luulisi, että ainakin melun tuottavuutta alentava vaikutus olisi seikka, joka saisi euroja ajattelevat työnantajatkin kiinnostumaan parannuksista.

Lähde: Hämeen Sanomat


Päivitetty/Updated: 08.10.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.