Tänä vuonna luettu 1 497 962 uutista.
This year 1 497 962 news read.

Panun sikala täyttyy pian sirkoista - "Sirkkakeittoa, friteerattuja sirkkoja ja suklaasirkkoja on tullut syötyä"

Hyönteisten elintarvikekäyttö sallitaan Suomessa ensimmäisenä Pohjoismaissa. 

Kurikkalaiselle Panu Ollikkalalle se tarkoittaa, että siat vaihtuvat sirkkoihin. "Ota sirkkoja!" Niin kehotti kurikkalaisen maanviljelijä Panu Ollikkalan kaveri pari vuotta sitten. Panu oli juuri manaillut sikalansa tulevaisuutta. Se ei näyttänyt kovin ruusuiselta, uusia investointeja tila ei ainakaan kestäisi.

Ollilan kaveri ei puhunut sirkoista vain lämpimikseen. Hän sattui olemaan Finsect Oy:n perustaja Lauri Jyllilä. Finsect on yritys, joka kehittää hyönteisten kasvatusteknologiaa ja kokoaa Suomeen hyönteisten tuottajaverkostoa. - Ensin ajatus tuntui ihan hullulta. Tuntui, että ei tässä enää lisää hyönteisiä tarvita, kun kärpäsiäkin on saanut ihan tarpeeksi sikalassa läpsiä, Panu Ollikkala muistelee.

Ajatus jäi silti muhimaan. Puoli vuotta sikatilan isäntä mietti ennen kuin teki päätöksen. Niin 2016 huhtikuussa kurikkalaisen maatilan pihaan tuotiin kasa muoviputkia Hollannista. Ne olivat täynnä sirkkoja.  Ollikkala on nimennyt sirkkakasvattamonsa sirkkaamoksi.

Vaikka Ollikkala oli lukenut sirkoista kaiken minkä löysi, oli uusi hyönteiselämä täynnä yllätyksiä. - Ensinnäkin niiden koko hämmästytti. Pelkäsin alkuun, että ne menee rikki pienestäkin käsittelystä. Mutta eivät ne mene. Ja niiden koko on muutenkin hyvin hämäävä. Sirkat ahmivat pieneen kokoonsa nähden aivan valtavasti, Ollikkala kertoo.

Sirkat syövät kanan rehua ja tuoretta kurkkua, jota onneksi saadaan lähitiloilta. - Ruoka on vaihdettu moneen kertaan, ennen kuin löytyi sopiva, sellainen joka ei kosteissa oloissa homehdu. 

Vähän yli viisi viikkoa elävät sirkat tarvitsevat ennen kaikkea kosteutta ja lämpöä. Ollikkalan tilan vanhaan piikojen ja renkien huoneeseen rakennetussa sirkkojen kodissa, sirkkaamossa, on jatkuvasti 30-asteinen ja hyvin kostea ilma. - Lämmityskulut ovatkin yksi suurimmista sirkkojen kulueristä ruuan lisäksi, tilaa ne eivät kovin paljon tarvitse, Ollikkala toteaa.

Panu Ollikkala oli ensimmäinen suomalainen, joka uskalsi lähteä tosissaan kasvattamaan sirkkoja. Nyt sirkkoja kasvattaa jo kymmenen tilaa. Neljä niistä löytyy Ollikkalan kotiseuduilta Pohjanmaalta.

Tänä syksynä Suomi on päättänyt sallia hyönteisten pääsyn elintarvikemarkkinoille. Päätös vahvisti myös Panu Ollikkalan päätöksen: hän lopettaa vuoden vaihteessa sikojen kasvatuksen ja siirtyy kokonaan sirkkoihin peltoviljelyn lisäksi. - Onhan tässä kaikenlaisia laskelmia tulevaisuudesta tehty, mutta todellinen kannattavuus selviää vasta ajan kuluessa. Siihen vaikuttaa muun muassa se, minkälaiseksi sirkkojen kilohinta kehittyy, Ollikkala miettii.

Lähde: Taloussanomat


Päivitetty/Updated: 26.09.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.