Tänä vuonna luettu 1 497 959 uutista.
This year 1 497 959 news read.

Työmatkalainen jätti autonsa kotiin ja hyppäsi pyörän satulaan: 'Silmiä avaava kokemus'

Aviapoliksessa on meneillään työmatkakokeilu, jossa yhdistetään taittopyörän ja joukkoliikenteen käyttöä. 

Tavoitteena on löytää houkutteleva, vähäpäästöinen työmatkavaihtoehto autolle. Aviapoliksen työmatkakokeilu on tuottanut toistaiseksi rohkaisevia tuloksia pyöräilyn ja joukkoliikenteen yhteiskäytöstä, kertovat projektin järjestäjät.

Kuusi Äyritien yrityspuiston työntekijää sai syyskuun alussa maksutta käyttöönsä HSL:n seutulipun ja sähköisen taittopyörän osana kokeilua. Aiemmin työmatkansa autoillut kuusikko testaa, miten joukkoliikenteen ja taittopyörän yhteiskäyttö sujuu. Kukaan ei kuitenkaan halua luopua autosta täysin. Näin ajattelee esimerkiksi Mika Hartikainen, yksi testaajista.  - Silmiä avaava kokemus, hän kuvaa parin viikon kokeilujaksoaan. 

Mies on matkannut kotoaan Matarista töihin Aviapolikseen sähköpyörällä ja bussilla parin viikon ajan. Matkaa tästä kertyy 12-13 kilometriä.  - Ensin ajan pyörällä pari kilometriä pysäkille, ja siitä menen bussilla Tuusulantien varteen. Sieltä pyöräilen vielä 2-3 kilometriä töihin.  Kotimatkan Hartikainen on usein pelkästään pyöräillyt tai sitten hän on käyttänyt sekä pyörää että junaa. - Tämä kulkutapa on toiminut yllättävän hyvin. Pyöräily on hyvää liikuntaa.

Jatkossa hän aikookin ajaa omalla fillarillaan töihin auton sijasta, "varsinkin kesällä ja hyvällä säällä". Jos on kova kiire, hän turvautuu ensisijaisesti autoon.  - Autoilen Matarista Aviapolikseen 15-20 minuutissa. Pyörällä ja bussilla siihen menee 30-40 minuuttia.

HSY:n ilmastoyksikön projektipäällikkö Pia Tynys kertoo, että yhteiskäyttökokeilun tavoitteena on löytää houkutteleva, vähäpäästöinen työmatkavaihtoehto autolle. Hän huomauttaa, että autoilu on kallista ja ruuhkissa ajo stressaavaa. 

HSL:n johtava asiakasohjelmasuunnittelija Tarja Jääskeläinen toteaa, että taittopyörän voi ottaa bussiin tai junaan helposti mukaan. Hän sanoo, että pyöräilyn lisääminen on ympäristölle hyväksi, kun päästöt pienenevät. Hänestä työmatkapyöräilyn yleistyminen vaatii asennemuutoksen. - Uskon taittopyörien yleistyvän kokeilujen avulla.

Sähköpyörien muutamien tuhansien eurojen hinta voi osin estää niiden yleistymistä. Jääskeläinen huomauttaa kuitenkin, että pyöriä saa myös leasing-sopimuksella.

Lähde: Vantaan Sanomat


Päivitetty/Updated: 21.09.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.