Tänä vuonna luettu 1 497 957 uutista.
This year 1 497 957 news read.

Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija 

HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista.

Yt-neuvottelujen keskelläkin ammattioppilaitos tarjoaa hyvät mahdollisuudet valmiiksi kunnianhimoisille. Entä muille?  Ammattioppilaitokset luovivat läpi miljoonien säästöistä, mullistava ammatillisen koulutuksen reformi astuu voimaan vuodenvaihteessa. Siksi HS kysyi elokuussa lukijoilta, onko koulutus tärvelty. Ei ole. Huolissaan on moni.

Perustaitoa opetellaan enää harvoin oppitunnilla. Toki lähiopetuksen osuus on ollut laskussa jo kauan, koko muutos ei siis mene nykyhallituksen piikkiin. Osa opettajista näkee tässä hyvääkin. Säästöt ovat pakottaneet tekemään reformin pian vaatimaa etuajassa. On mietitty aidosti uusia menetelmiä ja räätälöity opiskelua yksilöllisemmäksi. Tämä henkilökohtainen ohjaaminen vie opettajalta paljon aikaa, mikä myös uuvuttaa. Osaa opiskelijoista muutos motivoi.

"Pidän siitä, kun saan suoraan tehdä. En vain istua paikallani ja kuunnella", sanoo Oskari Syrjä, tuleva lähihoitaja Hyriasta Hyvinkäältä. Hänen koulullaan säästöt näkyivät ensin pikkuasioissa: tiloja karsittiin, kehotettiin käyttämään omia tietokoneita, sämpylöiden tilalle tuotiin näkkileipää.

Sitten itse opiskelu muuttui. Syrjä ja hänen opiskelutoverinsa tekevät nyt enimmäkseen työelämään kiinteästi linkittyviä projekteja, esimerkiksi luennoivat terveellisistä elämäntavoista tai pitävät iltapäiväkerhoa. "Tämä valmistaa työelämään paremmin", Syrjä kehuu. Opintoja ohjaavat aikuiset ovat kuulemma sankareita, mutta eniten häntä miellyttää hänelle itselleen tuleva suuri vastuu opiskeluista.

Kuvaavaa on, että yt-neuvotteluissa kärvistelleestä Hyriastakin tuli sekä muitakin innostuneita viestejä että hätähuutoja. "Opiskelijat ovat todella paljon keskenään ilman aikuista", kirjoitti eräs henkilökunnasta. Kun aikuinen on, hän on opettajan sijaan usein pienipalkkainen ohjaaja.

Opettajien vastauksissa korostuu huoli niistä, jotka eivät ole ikäluokkansa oskareita ja jouneja. On oppimisvaikeuksia, mielenterveys- tai päihdeongelmia, erityisen tuen tarvetta. Tai vain kuusitoista vuotta ikää ja koulunkäyntikammo. Opiskelijoistakin osa harmittelee, että myös yleissivistäviä aineita ja liikuntaa on vähennetty. He miettivät jatko-opintojaan ja terveyttään.

Komento päästää kursseista läpi ihan kaikki toistuu vastauksissa. "Me aikuiset valehtelemme opiskelijoille. Ei tarvitse tehdä tai osata mitään saadakseen jotakin merkittävää kuten tutkintotodistuksen."

Lähde: HS


Päivitetty/Updated: 19.09.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.