Tänä vuonna luettu 1 321 223 uutista.
This year 1 321 223 news read.

Romusta bisneksen tehnyt Satu Hallinen kertoo, kuinka vanhoilla akuilla ja kaapeleilla voi tienata rahaa

Tarpeettomasta romusta pihan perällä on entistä helpompi päästä eroon, kun Satu Hallinen kiertää Pirkanmaan kuntia kuorma-autollaan.

Tarpeettomasta romusta pihan perällä on entistä helpompi päästä eroon - ja Hallinen on tämän kehityksen edelläkävijä. "Ihmiset eivät tiedä, että monenlaisella vanhalla romulla on ihan oikeaa rahallista arvoa."

Hallinen, 38, ei ole perinteinen "romustaja". Kahden pienen lapsen äidillä on taustallaan tradenomin tutkinto sekä opintoja saksalaisessa yliopistossa kansainvälisestä kauppalainsäädännöstä. Aiempi työ rekkakuskina on auttanut pääsemään sisään miehiseen bisnekseen.

"Romuala on patavanhoillinen, täällä ei tapahdu mitään uutta", hän naurahtaa. Mutta nyt tapahtuu. Kiertävä romuauto on jotain uutta. Hallinen kiertää Pirkanmaan kuntia kuorma-autollaan ja ottaa vastaan pieniäkin eriä. Hän ilmoittaa paikallislehdissä tulostaan, ajaa vaikkapa paikallisen ABC:n pihaan ja alkaa käydä kauppaa. Asiakaskunta näyttää koostuvan pääosin vanhemmista herroista, joiden autot ja peräkärryt on lastattu kaikenkokoisella romulla.

Romuyrittäjän otteissa on tarmoa. Hiki valuu ja poninhäntä aukeaa, kun hän lajittelee rautaa, terästä, alumiinia ja messinkiä. Samalla hän puhuu toisille asiakkaille puhelimeen nappikuulokkeen kautta.

Tärkeä työkalu on magneettitappi, jolla voi erottaa ruostumattoman teräksen ja raudan. Kympit ja sataset vaihtavat omistajaa kuorma-auton perälaidan päällä. Keräysastiat täyttyvät. Keräämänsä romun Hallinen välittää tukkureiden kautta kierrätykseen.

Suomen romukauppiaiden liiton toiminnanjohtaja Jari Kortesoja sanoo, että Hallinen muuttaa mielikuvaa alasta kovalla kädellä. "Kauppa-auto" on Kortesojan mukaan Suomessa jotain ainutlaatuista.

"Hieno tapa tehdä kauppaa, siinä ei ole mitään epäselvää. Hinnat ovat hyvin julkiset, ja hänellä on niin sanotusti kruunattu vaaka mukanaan", Kortesoja sanoo. Oikeaa lukemaa näyttävä vaaka on alalla toiminnan edellytys. "Romualan vanhoillinen porukka sanoo, että näin ei voi tehdä, mutta Hallinen näyttää, että voi."

Hallinen on edelläkävijä toisellakin tapaa: hän avaa syksyllä Lempäälään Suomen ensimmäisen etävalvotun romuaseman. Romukioski-nimiseen varastohalliin voi kuka tahansa tuoda kotoaan vaa'alle romua ja saada niistä maksun pankkitililleen. Hallinen valvoo tapahtumaa etänä kameroiden kautta ja puhelimen avulla vaikka kotoaan, jos ei ole itse paikalla.

Eräänlainen virtuaalinen kylmäromupiste siis. "Epäilyjä on tullut joka puolelta. On sanottu, että jos se toimisi, sellaisia olisi jo joka paikassa."

Lähde: HS


Päivitetty/Updated: 12.09.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.