Tänä vuonna luettu 1 321 233 uutista.
This year 1 321 233 news read.

Neuvottelukierroksella edistettävä ostovoimaa ja jaksamista

Osaaminen, työkyky ja motivaatio eivät synny tyhjästä. Siksi tulevaisuudessakin tarvitaan oikeudenmukaisia työehtoja, summaa TEKin neuvottelujohtaja Teemu Hankamäki.

Tänä syksynä työehtosopimusten uusimisesta neuvotellaan pitkästä aikaa erilaisista lähtökohdista. Työehdoista sovitaan ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen puhtaasti liittokohtaisesti, ilman lopputulosta ohjaavaa keskusjärjestösopimusta.

- Keskitetyt ratkaisut ovat kaventaneet neuvottelujen agendaa. Myös palkankorotusvara on tullut käytettävän raamin pohjalta. Nyt osapuolet voivat keskustella täysin vapaasti niistä asioista, joista haluavat, kiteyttää TEKin neuvottelujohtaja Teemu Hankamäki.

Yksi kiivas keskustelunaihe tulee olemaan palkankorotukset. Hankamäen mielestä nyt pitää löytää ratkaisu, joka kehittää jäsenten ostovoimaa myönteisesti, mutta ei toisaalta tapa työllisyyden myönteistä kehitystä.

Hankamäki korostaa, että kilpailukykyä ei pidemmän päälle voi parantaa työehtoja heikentämällä. Se on varsin lyhytnäköinen ratkaisu eikä edes tehokas. Työehtokilpailu ei sovi strategiseksi valinnaksi maassa, joka aikoo pärjätä korkealla koulutuksella, osaamisella ja teknologialla.

- Osaaminen, motivaatio ja työkyky eivät synny itsestään, vaan siihen tarvitaan reilua työelämää ja oikeudenmukaisia työehtoja.

Esimerkiksi Hankamäki ottaa työaika-asiat. Etätyö ja työaikapankki lisäävät joustavuutta ja edesauttavat palautumista sekä työn ja muun elämän yhteensovittamista.

- Myös vapaa-ajalla matkustaminen ja matkalla tehty työ tulee lukea työajaksi. Nyt muualla kuin työpaikalla tehty työ jää huomioitta, mikä johtaa ylisuuriin työmääriin sekä palkattomaan työhön, Hankamäki sanoo.

Lisäksi TEKin ja YTN:n tutkimukset osoittavat, että työhyvinvoinnin ja osaamisen kehittämisessäkin on vielä paljon työsarkaa.

- Haluamme, että neuvotteluissa sovitaan työhyvinvointi- ja osaamisohjelmista, jotka kehittävät työpaikoille työkaluja työhyvinvoinnin ja osaamisen kehittämiseen. Esimerkiksi teknologia- ja kemianteollisuudessa on hyviä kokemuksia tästä, Hankamäki kertoo.

Lähde: Tekniikan Akateemiset


Päivitetty/Updated: 11.09.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.