Tänä vuonna luettu 1 321 229 uutista.
This year 1 321 229 news read.

Tiikerit kuolivat Kazakstanista sukupuuttoon 70 vuotta sitten - nyt ne aiotaan palauttaa

Villejä tiikereitä yritetään palauttaa luontoon Kazakstanissa yli puoli vuosisataa sen jälkeen, kun ne kuolivat maasta sukupuuttoon.

Kazakstan olisi onnistuessaan ensimmäinen maa maailmassa, joka palauttaisi jo kerran koko maasta sukupuuttoon kuolleet villit tiikerit takaisin. Ainutlaatuinen ympäristöjärjestö WWF:n ja Kazakstanin valtion yhteisen tiikerien palauttamisohjelman onnistuminen edellyttää myös laajojen jokivarsimetsien ennallistamista. 

Tiikerien historialliselle elinalueelle Balkasjärven ympäristöön on tavoitteena palauttaa siellä kerran eläneen kaspiantiikerin läheinen sukulainen, amurintiikeri. Viimeinen kaspiantiikeri kuoli Kazakstanista noin 70 vuotta sitten. Koko maailmasta kaspiantiikerit kuolivat sukupuuttoon yli 50 vuotta sitten. Tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä.

Kazakstan valmistautuu tiikerien palauttamiseen perustamalla uuden luonnonsuojelualueen Balkasjärven lounaisosaan. Uudella suojelualueella suojellaan myös alueen nykyistä lajistoa. Alueelle palautetaan tiikereiden lisäksi myös niiden saaliseläimiä, kuten isokauriita (Cervus elaphus bactrianus) ja aaseihin kuuluvia kulaaneja (Equus hemionus), jotka ovat myös hävinneet Kazakstanista salametsästyksen ja elinympäristön katoamisen takia. Tiikerien palauttamista alueelle yritetään seuraavan vuosikymmenen kuluessa sen jälkeen, kun alue on ennallistettu niille elinkelpoiseksi.

"Tiikerien palauttamisohjelma ei pelkästään auta tiikerinsuojelussa, vaan se suojelee yhden Aasian suurimman järven, Balkasjärven, aluetta. Toivottavasti ohjelman avulla voimme myös välttää Balkasjärvellä Araljärven surullisen kohtalon. Araljärvi on kutistunut etenkin sen kestämättömän vesivarantojen hyödyntämisen takia vain kymmenesosaan sen alkuperäisestä koosta", sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Tähän asti tiikereiden palauttamisohjelmat ovat toteutuneet vain kansallisten rajojen puitteissa alueilla, jotka on tunnistettu tiikereiden nykyisiksi elinympäristöiksi.

Palautusohjelma on osa kansainvälistä tavoitetta tuplata villien tiikerien määrä vuoteen 2022 mennessä vuoden 2010 tasosta. Salametsästys ja elinalueiden häviäminen ovat tiikereiden suurimmat uhat. Tiikerien määrä on vähentynyt 97 prosenttia viimeisen sadan vuoden aikana. Aivan viime vuosina tiikeripopulaatioiden määrä on kuitenkin saatu kasvuun monissa tiikerivaltioissa ja villien tiikereiden lukumääräksi arvioidaan tällä hetkellä n. 3900.

Lähde: WWF Suomi


Päivitetty/Updated: 08.09.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.