Tänä vuonna luettu 1 321 221 uutista.
This year 1 321 221 news read.

Pakolaiskriisin todellisia sankareita ovat Libanon ja Jordania, sanoo Maailmanpankin johtaja 

'Kuvittele, kun jopa neljäsosa maan väestöstä on pakolaisia'.

Maailmanpankin hauraiden valtioiden ja konfliktien ryhmää johtava Franck Bousquet muistuttaa, että noin 90 prosenttia maailman pakolaisista oleskelee kehittyvissä valtioissa - ei vauraassa Euroopassa. Maailmanpankin konfliktiryhmää johtavan Franck Bousquetin tehtävänä on pitää huoli siitä, että Syyrian sodan kaltaisten humanitaaristen kriisien tuhot jäisivät mahdollisimman pieniksi ja lyhytaikaisiksi.

Pelkästään Syyriasta on paennut yli viisi miljoonaa ihmistä vuoden 2011 jälkeen. Inhimillisen tragedian lisäksi pakolaisuus tuhoaa lähtömaan taloutta ja rasittaa etenkin naapurimaita, jotka joutuvat äkillisesti huolehtimaan sadoistatuhansista tai jopa miljoonista uusista asukkaista.

Perinteisesti Maailmanpankki on keskittynyt tukemaan kaikkein köyhimpien maiden kehitystä. Pakolaiskriisi on kuitenkin saanut järjestön keskittämään resurssejaan myös keskituloisiin maihin, kuten sodan repimän Syyrian naapurimaihin Libanoniin ja Jordaniin.  "Näissä maissa pakolaiskriisi on ollut valtava ulkoa päin tullut sokki. Libanonissa ja Jordanissa on väkilukuun suhteutettuna eniten pakolaisia maailmassa. Heitä on jopa 20-25 prosenttia koko väestöstä", Bousquet selittää.

Absoluuttisesti eniten pakolaisia on vastaanottanut Turkki, jossa heitä asuu jo yli kolme miljoonaa. Ison taakan kantaa myös Uganda, joka on vastaanottanut viime aikoina peräti miljoona pakolaista Etelä-Sudanista.

Bousquet kuvailee Libanonin ja Jordanian kaltaisia vastuunkantajia "sankarimaiksi", vaikka pakolaisten olosuhteet ovatkin kaukana ihanteellisesta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on muun muassa kritisoinut Libanonia syyrialaispakolaisten liikkumisen ja työskentelyn rajoittamisesta.

"Kuvittele, kun jopa neljäsosa maan väestöstä on pakolaisia! Tuemme Libanonia ja Jordaniaa siksi, että ne luovat globaalisti yhteistä hyvää avaamalla rajansa ja ottamalla vastaan pakolaisia. Tämän kaltainen toiminta on malliesimerkki palveluksesta koko kansainväliselle yhteisölle", Bousquet sanoo.

Vuonna 2010 ennen Syyrian sodan alkua Libanonin väkiluku oli 4,3 miljoonaa. Nykyisin väkeä on jo yli kuusi miljoonaa. Arviot pakolaisten määrästä vaihtelevat miljoonasta puoleentoista miljoonaan. Valtaosa naapurimaihin paenneista syyrialaisista ei elä mediassa paljon näkyvyyttä saaneilla pakolaisleireillä vaan muun väestön joukossa, Bousquet kertoo.

Maailmanpankki työskentelee yhdessä YK:n alaisten järjestöjen ja kehityspankkien kanssa rahoittaakseen ponnistuksia maissa, jotka tarvitsevat yhtäkkiä uusia kouluja, päiväkoteja, terveyskeskuksia, asuntoja ja sähköjohtojen sekä vesiputkien kaltaista perusinfrastruktuuria.

Lähde: HS


Päivitetty/Updated: 08.09.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.