Tänä vuonna luettu 1 321 203 uutista.
This year 1 321 203 news read.

Terveydestä tuli sijoittajien miljardibisnes: Suomalaisten terveys kasvoi kymmenessä vuodessa isoksi teollisuudeksi

Uuden luojat. Terveydenhuollon startupit ovat kasvaneet suuriksi ja tehneet omistajistaan miljonäärejä.

Suurimpien terveysyhtiöiden liikevaihto on kymmenessä vuodessa kasvanut 727 miljoonasta eurosta 2 698 miljoonaan euroon. Suomen suurimmat 20 terveysyhtiötä ovat siis yli kolminkertaistaneet liikevaihtonsa vuosina 2007-2016.

Yksikään perinteinen toimiala ei ole kasvanut näin rajusti. Kehityksen ainutlaatuisuutta korostaa se, että kaikki kasvu on tapahtunut Suomessa. Lisäksi terveysyhtiöiden liikevaihdot ovat loikanneet aikana, jolloin talouskasvu on Suomessa ollut vaisua tai olematonta.

Talouselämän vertailussa ovat mukana 20 suurinta terveysyhtiötä vuosina 2007-2016. Tänä aikana on tapahtunut paljon yrityskauppoja, joissa terveysyhtiöt ovat ostelleet toisiaan. Niinpä suurten joukosta on poistunut yrityksiä ja tilalle on noussut uusia yrityksiä. Omistajat ovat kymmenen vuoden aikana investoineet suuriin terveysyhtiöihin yhteensä yli 1,5 miljardia euroa. Summa on häkellyttävän suuri. Esimerkiksi viime vuosien suurin teollinen investointi, Äänekoskelle noussut Metsä Groupin sellutehdas, maksoi 1,2 miljardia euroa.

Kasvua ovat rahoittaneet erityisesti kotimaiset ja ulkomaiset pääomasijoittajat. Sijoittajien rahastoissa on kotimaisten eläkeyhtiöiden ja muiden instituutiosijoittajien varoja, mutta valtaosa Suomeen ryöpynneestä rahasta on ulkomailta. Suurimmat terveysyhtiöt ovat kymmenen vuoden aikana vaihtaneet omistajaa kaksi tai kolmekin kertaa.

Pääomasijoittajat omistavat enemmistön Mehiläisestä, Terveystalosta, Med Groupista, Oralista ja Cityterveydestä. Lääkärit ovat kilvan myyneet omistuksiaan lääkärikeskuksista, ja lääkäriomisteisia ovat joukosta enää Plusterveys ja listan häntäpään Doctagon, Docrates, VITA ja Medilaser.  Ahon perhe omistaa Aava-brändillä toimivan Aho Groupin.

Kaksi yritystä on listautunut Helsingin pörssiin ja yksi Tukholman pörssiin. Nämä yhtiöt ovat Pihlajalinna, Silmäasema ja Attendo. Listautumisia tulee lähivuosina todennäköisesti useita lisää.  Säätiöiden omistamia ovat laboratorioyhtiö Medix ja Orton. Ortonin liikevaihto supistui rajusti, koska kunnat ja sairaanhoitopiirit vähensivät ostojaan. Ambulanssifirma 9Livesilla on teollinen omistaja Falck. Coronariassa on mukana Suomen teollisuussijoitus.

Suurten terveysfirmojen joukko on kasvanut keskimäärin 27 prosenttia vuodessa - siis joka vuosi kymmenen viime vuoden ajan.  Kolmen nyt suurimman yrityksen kasvu on ollut vielä hurjempaa. Mehiläinen, Terveystalo ja Attendo Finland ovat kasvaneet joka vuosi keskimäärin 36 prosenttia. Kolmikon yhteenlaskettu liikevaihto on räjähtänyt 350 miljoonasta eurosta 1 590 miljoonaan.

Terveysyhtiöiden hurja liikevaihdon kasvu on syntynyt yrityskaupoista, uusista liiketoiminnoista ja toiminnan levittämisestä valtakunnalliseksi. Mehiläinen, Terveystalo ja Attendo Finland ovat vuosien varrella ostaneet kymmenittäin yrityksiä. Haaviin on tarttunut lääkäriasemia, hoivayrityksiä ja hammaslääkäreiden vastaanottoja.

Lisäksi pienet kunnat ovat ulkoistaneet terveydenhuoltoa yrityksille. Nämä sopimukset ovat jopa kymmenen vuoden mittaisia ja siirtävät yrityksille satojen miljoonien eurojen arvosta liiketoimintaa. Eniten sopimuksista on hyötynyt Pihlajalinna. Viime vuonna eniten liikevaihtoaan kasvatti juuri ulkoistuksia ja yritysostoja napsinut Pihlajalinna. Yhtiön liikevaihto kasvoi peräti 87 prosenttia. Analyytikot ennakoivat kasvun jatkuvan, mutta hillitymmin.

Suuria kasvajia olivat myös magneettikuvauksista tunnettu Cityterveys ja turkulainen sairaalayhtiö Neo Terveys. Molemmat päätyivät ostokohteiksi. Neon osti toukokuussa Mehiläinen ja Cityterveyden nappasi kesäkuussa saksalainen diagnostiikkajätti Synlab. Yritysostojen kohteiksi näyttävät valikoituvan myös nollakasvajat. Tänä vuonna listalta katosivat säätiön omistama Diacor ja lääkärien omistama Porin lääkäritalo, jotka osti Terveystalo.

Yritykset työllistävät Suomessa enemmän väkeä kuin moni teollisuusyritys. 20 suurimman terveysyhtiön henkilöstömäärä oli viime vuonna yhteensä yli 25 000. Kymmenen vuotta aiemmin määrä oli reilut 8 200. Osa väkimäärän kasvusta johtuu siitä, että kuntien hoitamia palveluja on siirtynyt yritysten hoidettaviksi. 

Lähde: Talouselämä


Päivitetty/Updated: 20.08.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.