Tänä vuonna luettu 1 506 011 uutista.
This year 1 506 011 news read.

Valio aikoo tehdä kuluttajien sokerivihasta uuden vientivaltina

Ruokayhtiö Valio etsii lisää kannattavuutta ja kasvua välipaloista. 

Tätä tukee Riihimäelle valmistunut uusi tehdas, joka pystyy puskemaan sisuksistaan vuodessa sata miljoonaa kiloa jogurtteja ja muita maitopohjaisia välipaloja. Noin 170 miljoonaa euroa maksanut investointi on Valion historian suurin. Valio vihkii tehtaan virallisesti käyttöön ensi viikolla. Ensimmäisenä tehtaasta päätyy kaupan hyllyille litran jogurttitölkkejä. Valion 1,6 miljardin euron liikevaihdosta vasta noin kymmenen prosenttia tuli viime vuonna välipaloista.

Kuluttajien sokerikammon yhtiö aikoo kääntää markkinavaltikseen, ja tässä uusi tehdas auttaa. Vähäsokeristen tuotteiden valmistus vaatii vahvaa tuotekehitystä ja kehittynyttä tuotantoteknologia, joita ei ihan joka meijeriyhtiöllä ole. Valio on jo vähentänyt 30 prosenttia jogurttiensa lisätystä sokerista ja aikoo päästä 50 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Yhtiöllä on vahva asema laktoosittomien tuotteiden valmistuksessa ja viennissä. Erikoistuotteissa katteet ovat kunnossa toisin kuin perusmaidossa. Kannattavuutta Valio tarvitsee lisää.

Valio pani hankkeen alulle jo ennen kuin vienti Venäjälle romahti, eikä yhtiöllä ole suuria odotuksia viennin palautumisesta. "On hyvä lisä, jos tältä tehtaalta voi joskus viedä tuotteita Venäjälle. Laskelmat on kuitenkin tehty Suomen, Ruotsin ja muun viennin varaan", Mika Koskinen sanoo. Ruotsissa Valio on jogurteissa markkinakakkonen Arlan jälkeen. Kaupan merkit valtaavat alaa, mutta Valion markkinaosuus on euroissa mitattuna kasvanut. Kaikki Ruotsissa myytävät Valion jogurtit valmistetaan Suomessa. Joinakin viikkoina Valio on jo valmistanut enemmän jogurtteja Ruotsiin kuin kotimaahan.

Riihimäen uusi tehdas on valiolaisten mukaan maailman nykyaikaisin. Tehdas on energiapihi, erittäin pitkälle automatisoitu ja vähähävikkinen. Tehdas käyttää sata miljoonaa litraa maitoa vuodessa, mikä on 6-7 prosenttia yhtiön vuosittain jalostamasta maitomäärästä. Ennen kaikkea tehdas kuitenkin avaa uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia. Eurooppalaiset meijerit ovat viime vuosina investoineet lähinnä maitojauhetehtaisiin, jotka tuottavat jauheita erityisesti lastenruokien valmistukseen Kiinassa. Monet kilpailijat ovat myös sulkeneet vanhoja tehtaitaan, koska maidon ylituotanto on vetänyt markkinahintoja alas. Näin on tehnyt esimerkiksi meijerijätti Danone.

Lähde: Talouselämä


Päivitetty/Updated: 12.08.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.