Tänä vuonna luettu 1 505 998 uutista.
This year 1 505 998 news read.

Ekonomistit moittivat hallituksen aikomusta keventää palkkaverotusta

Hallituksen ei ole järkevä keventää palkkaverotusta ensi vuonna, jos se ei samaan aikaan kiristä muuta verotusta tai leikkaa menoja saman verran, talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja Roope Uusitalo sanoo.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) väläyttämä palkkaveron keventäminen ensi vuodelle saa ekonomisteilta kritiikkiä. Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtajan Roope Uusitalon mukaan veroalennukset sopivat huonosti aikaan, jolloin talouskasvu on vahvaa. Samaa mieltä on Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta. Keynesiläisen finanssipolitiikan mukaan valtion tulisi keventää verotusta tai lisätä menoja eli elvyttää taloutta laskusuhdanteen eikä nousukauden aikana. Talousennusteet arvioivat Suomen talouden kasvavan ensi vuonna 1,7 prosenttia eli viime vuosiin nähden keskimääräistä vahvemmin. Tänä vuonna talouskasvun on ennustettu kiihtyvän selvästi yli kahteen prosenttiin. Siitä huolimatta suhdannekorjattu alijäämä kasvaa, eli finanssipolitiikka on elvyttävää. Tämä johtuu siitä, että hallitus lupasi keventää palkansaajien verotusta yli 500 miljoonalla eurolla kilpailukykysopimuksen myötä.

Kilpailukykysopimus ei sido hallitusta enää ensi vuonna, sillä veroporkkana koski tätä vuotta. Hallitus on ilmoittanut, että vuosina 2018 ja 2019 se pyrkii siihen, ettei palkansaajien verotus kiristy. Toisaalta hallitus on todennut, että se ottaa huomioon itselleen asettamat tavoitteet julkisen talouden rakenteellisen alijäämään ja velkaantumiseen. Niihin hallitus ei ole pääsemässä, arvioi Uusitalo. Palkansaajille palkkatuloveron kiristyminen olisi käytännöllisesti katsoen sodanjulistus. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi perjantaina illalla Ylelle ja MTV3:n uutisille, että kilpailukykysopimuksen vuoksi veronalennuksia ei tarvitse tehdä. Orpon tavoin Sipilä korosti, että veropäätöksen tehdään budjettiriihessä.

"Jos hallitus pitäisi kiinni julkisen talouden tavoitteistaan, mahdollinen palkkaverotuksen keventäminen edellyttäisi, että muuta verotusta kiristetään tai menoja leikataan saman verran", Uusitalo sanoo. Tällöin finanssipolitiikka olisi neutraalia, eli budjetti ei olisi kiristävä tai elvyttävä. Uusitalo ja Maliranta suosittelevat neutraalia finanssipolitiikkaa tähän hetkeen. "Palkkaverojen kevennys ei tarkoita, että muita veroja ei voisi korottaa tai menoja vähentää, mikä neutralisoisi veronkevennysten vaikutusta", Maliranta sanoo.

Lähde: HS


Päivitetty/Updated: 12.08.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.