Tänä vuonna luettu 1 321 159 uutista.
This year 1 321 160 news read.

Helsinkiläinen startup kerää ylimääräiset omenat - työllistää samalla vammaisia ja syrjäytymisvaarassa olevia

Susanna Pykäläinen turhautui hävikkiin, perusti firman ja palkkasi 10 vaikeasti työllistyvää henkilöä keräämään ylimääräiset omenat talteen.

Viime syksynä mehustamot, yksityishenkilöt ja jäteasemat olivat helisemässä ennätysmäisen omenasadon edessä. Valtava määrä syömäkelpoista omenaa päätyi roskiin, ja helsinkiläinen Susanna Pykäläinen turhautui tilanteeseen. Asiaa pohdittuaan hän törmäsi norjalaisyritykseen, joka työllistää vaikeasti työllistyviä henkilöitä keräämään omenat talteen. Idea kolahti heti, ja Pykäläinen päätti kokeilla vastaavaa konseptia Suomessa.

- Kyse on siitä, että otetaan käyttöön voimavaroja, joita ei ehkä normaalisti huomata hyödyntää. Ylijäämäomenat ovat loistavia omenia, jotka muuten menisivät roskiin. Toisaalta on ihmisiä, joiden on haastava työllistyä, mutta he voivat tämäntyyppistä työtä hyvin tehdä, Pykäläinen sanoo.

Näin sai alkunsa yritys nimeltä Omenasieppari, jonka kymmenen hengen työtiimi koostuu kehitysvammaisista, autismin kirjon henkilöistä, syrjäytymisvaarassa olevista nuorista sekä muista vaikeasti työllistyvistä henkilöistä. Arto Dahlberg on 53-vuotias vantaalainen osatyökykyinen mies. Hän päätyi Omenasiepparin leipiin vammaisille tarkoitetun työvalmennuspalvelun kautta. Samaa väylää pitkin löytyi myös kolme muuta työntekijää, jotka ovat Dahlbergille jo entuudestaan tuttuja. Tämä tuntuu ihan mukavalta. Saa olla ulkona, näkee kavereita ja saa hyvän palkan, eli kymmenen euroa tunnilta, Dahlberg sanoo.

Kuka tahansa omenoistaan eroon haluava voi ilmoittaa netissä omenoistaan, jotka saa tulla hakemaan. Omenasiepparin työntekijät hakevat sovitun määrän omenoita ja siivoavat puiden aluset. Omenat puristetaan mehuksi Sipoon mehuasemalla, jolloin yritys ei tarvitse erillisiä toimitiloja. Valmis tuote, eli omenamehu, myydään edelleen kuluttajille Stockmannin Herkun kautta. Susanna Pykäläisen visioissa palvelu voi laajentua tulevina vuosina keräämään myös vaikkapa marjoja ja jalostamaan aineista muutakin kuin mehua.

Lähde: Yle


Päivitetty/Updated: 12.08.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.