Tänä vuonna luettu 1 506 004 uutista.
This year 1 506 004 news read.

Työmarkkinoiden suurin ongelma on huutava luottamuspula

Stora Enson ja Nesteen hallituksen puheenjohtajan Jorma Elorannan mukaan Suomen työmarkkinapolitiikan suurin ongelma näyttää olevan "huutava ja hämmentävä osapuolten välinen luottamuspula".

"Onneksi tehtailla tilanne on paljon parempi. Vaikka sielläkin on kiistakysymyksiä, pystytään niistä nykyisin yleensä neuvottelemaan ja ratkomaan kiistat", hän kiittelee.

Eloranta korostaa MT:n haastattelussa, etteivät työehtosopimukset kuulu yhtiön hallitukselle vaan toimivalle johdolle. Hän toimi kuitenkin pitkään Metson toimitusjohtajana ennen Nesteen ja Stora Enson hallitusten puheenjohtajuutta, joten työehtoasiat ovat hänelle tuttuja. "Kun itse on tullut enemmän metallipuolelta, niin kyllähän metsäteollisuuden työehtosopimukset struktuureineen ovat minusta edelleen kuin 70-luvulta."  Metallialan sopimuksia pidetään yleisesti varsin joustavina mutta metsäalan jäykkinä. 

Yksityisenä kansalaisena Eloranta muistuttaa, että valtion talous täytyy pitää kurissa, vaikka nousu on alkanut. "Kymmenen vuotta on otettu velkaa ja elvytetty ja valtion talous on edelleen alijäämäinen eli velkaa otetaan koko ajan lisää. Nyt nousukaudella pitäisi olla kiristävä ote, jotta tilaa jää elvyttää laskukaudella."

Suomen taloudella on Elorannan mukaan kolme suurta ongelmaa: Ensinnäkin yritykset pitäisi saada rohkeasti uudistumaan. Toiseksi julkinen sektori on liian suuri kansantalouden kokoon nähden ja kokonaisveroaste liian korkea. Kolmanneksi työmarkkinaosapuolten kesken pitäisi löytää kestävä ja pitkäaikainen luottamus. "Nyt siellä huudellaan toisille lehdistön välityksellä."

Elorannasta tuli viime keväänä yksi Suomen merkittävimmistä hallitusammattilaisista, kun hänet valittiin Stora Enson hallituksen johtoon. Nesteen hallituksessa hän on ollut jo vuodesta 2011.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus 


Päivitetty/Updated: 10.08.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.