Tänä vuonna luettu 1 506 009 uutista.
This year 1 506 009 news read.

Järjestö syyttää Migriä: Alaikäisille turvapaikan­hakijoille myönnetään 'minilupia', jotta heidät voitaisiin myöhemmin karkottaa

Maahanmuuttoviraston kiistää syytöksen.

Pakolaisneuvonta ja Maahanmuuttovirasto ovat eri mieltä siitä, onko Maahanmuuttoviraston linja muuttunut yksin Suomeen tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden oleskelulupien myöntämisessä.

Pakolaisneuvonta on lakiasiaintoimisto ja kansalaisjärjestö, joka antaa oikeudellista apua ja neuvontaa turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja muille ulkomaalaisille. 

Pakolaisneuvonnan vt. toiminnanjohtaja Pia Lindfors kertoo, että heidän tietoonsa on tullut viime ja tämän viikon aikana useampi tapaus, jossa yksin tulleelle alaikäiselle turvapaikanhakijalle on myönnetty vuoden mittainen oleskeluluvan jatkolupa ensimmäisen, vuoden pituisen oleskeluluvan päälle. "Jatkolupa myönnetään korkeintaan neljäksi vuodeksi, ja ennen vuotta 2015 jatkoluvan pituus on yleensä ollut 3-4 vuotta", Lindfors sanoo.

Lindforsin tiedossa on myös pari tapausta, jossa vuoden aikana täysi-ikäistynyt nuori, joka on hakenut oleskeluluvalleen jatkolupaa, on saanut kielteisen päätöksen hakemukselleen. "Tätä pelättiin ja ennakoitiin jo vuosi sitten, kun käänne tapahtui ja alaikäisille alettiin myöntää näitä minilupia. Onko alunperinkin myönnetty tarkoituksella vuoden lupa, että voidaan sitten karkottaa täysi-ikäisenä maasta", Lindfors pohtii.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Revon mukaan viraston linja koskien yksin tulleiden alaikäisten turvapaikkapäätöksiä ei ole muuttunut. "Totta kai seuraamme oikeuskäytäntöä ja maakohtaisia tilannearvioita, ja ne näkyvät heti tulevissa päätöksissä. Mitään uutta ohjeistusta ei ole."

Turvapaikkaa hakevan yksin tulleen alaikäisen kohdalla selvitetään ensin, onko hän oikeutettu kansainväliseen suojeluun. Kriteerit ovat samat sekä täysi- että alaikäisille. Mikäli suojelun kriteerit eivät alaikäisen kohdalla täyty, voidaan hänelle myöntää oleskelulupa yksilöllisen inhimillisen syyn perusteella.

Lähde: HS


Päivitetty/Updated: 10.08.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.