Tänä vuonna luettu 1 506 093 uutista.
This year 1 506 093 news read.

Maailmalta tutut telineettömät kaupunkipyörät tekevät tuloaan Helsinkiin - "Ehkä jo ensi keväänä"

Maailmalla kaupunkipyörät ovat olleet yksi jakamistalouden voimakkaimmista onnistumisista. 

Telineettömät kaupunkipyörät tekevät tuloaan Helsinkiin, uskoo Helsingin kaupungin pyöräilykoordinaattori Niklas Aalto-Setälä.  Maailmalla kaupunkipyörät ovat olleet yksi jakamistalouden voimakkaimmista onnistumisista. Tosin jakamistalous-termin käyttö on osin ongelmallista; sen määritelmästä ovat asiantuntijatkin eri mieltä.

Tähän asti Helsingissä on ajettu ainoastaan kaupunkipyörillä, jotka otetaan ja palautetaan sovituissa paikoissa oleviin telineisiin. Suurkaupungeissa, kuten esimerkiksi Pekingissä, ajetaan kaupunkipyörillä, jotka voi ottaa ja jättää kadunvarteen minne vain. Pyörät otetaan käyttöön kännykkäsovelluksen kautta.

"Uskon, että ehkä jo ensi keväänä Helsingistä löytyy kaupunkipyöriä, jotka toimivat ilman tellinkejä. Tulee siis joku yrittäjä, joka kokeilee, saako Helsingissä aikaan kannattavaa liiketoimintaa. Bisneksestähän niissä on kyse", Aalto-Setälä sanoo.

Mittakaava Helsingissä on kuitenkin pieni. Esimerkiksi Pekingissä kaupunkipyöriä on satojatuhansia, Helsingissä 1 500. Kiinassa kaupunkipyörät muuttivat koko pyöräilyn ajatusta. Kaikki ajavat niillä, tavallisia pyöriä näkee harvakseltaan.  

"Jos Helsingillä ei olisi omaa kaupunkipyöräsysteemiä jo olemassa, ajaisimme asiaa varmasti enemmänkin. Mutta nytkään emme missään nimessä kiellä tulemasta markkinoille", Aalto-Setälä sanoo.

On kysymysmerkki, miten telakattomat kaupunkipyörät toimisivat Helsingin kokoisessa kaupungissa. Esimerkiksi kaupunkirakenne on väljempi kuin maailman metropoleissa. Ja kuinka paljon ihminen on valmis kävelemään etsiessään vapaata pyörää? Sinne tänne parkkeeratut pyörät voivat aiheuttaa myös ongelmia.

Aalto-Setälän mukaan tärkeintä on, että käytännön asiat, kuten esimerkiksi asemien lähettyville kasaantuvien pyörien uudelleenjakelu, saadaan sovittua. Silloin Helsinki sanoo tervetuloa.

Lähde: HS


Päivitetty/Updated: 09.08.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.