Tänä vuonna luettu 1 321 163 uutista.
This year 1 321 163 news read.

Tutkija: Joustotyöaikaa voisi noudattaa joka neljäs

Hallituksen kaavailemaa uutta työaikamuotoa, joustotyöaikaa, voisi noudattaa ainakin neljäsosa palkansaajista. Näin arvioi tutkija Hannu Karhunen Palkansaajien tutkimuslaitokselta.

Ryhmä koostuu erityisasiantuntijoista ja johtajista, joita oli Suomessa vuoden 2014 tilastojen mukaan noin 470 000.

- Uudistus koskee varmimmin tätä joukkoa, Karhunen toteaa.

Jos laskuihin otetaan mukaan myös tavalliset asiantuntijat, porukka kasvaa suuremmaksi. Tampereen yliopiston tutkijatohtorin Satu Ojalan mukaan näihin kolmeen ammattiryhmään kuuluu puolet kaikista palkansaajista.

Joustotyöaika on yksi lukuisista työkaluista, jotka sisältyvät parhaillaan lausuntokierroksella olevaan työaikalain uudistuspakettiin. Tarkoitus on päivittää vuodelta 1996 peräisin oleva laki vastaamaan 2020-luvun tarpeita.

Käytännössä joustotyöaika tarkoittaisi, että työntekijä saisi suureksi osaksi päättää itse, missä ja milloin hän työskentelee. Pomo ja alainen voisivat sopia ottavansa sen käyttöön silloin, kun tehtävät eivät ole aikaan tai paikkaan sidottuja.

Uuden työaikamuodon suunnittelu on herättänyt työmarkkinajärjestöissä intohimoja. Elinkeinoelämän keskusliitto katsoo, että joustotyöaika sellaisena, kuin sitä työryhmässä on nyt valmisteltu, ei lisäisi aidosti joustavuutta.

Työntekijäpuoli taas on huolissaan riskeistä. Korkeasti koulutettujen keskusjärjestön Akavan mukaan olisi varmistettava, että työnantaja ei voi käyttää joustotyöaikaa esimerkiksi yö-, sunnuntai- ja ylityötä koskevien säännösten kiertämiseen.

Lähde: Turun Sanomat


Päivitetty/Updated: 16.07.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.