Tänä vuonna luettu 1 053 812 uutista.
This year 1 053 812 news read.

Suomalaistutkija keksi, miten tulevaisuuden ruoka tehdään - nyt hän ratkoo maailman suurimpia ongelmia Piilaaksossa

Nuoret lupaukset tarttuvat jälleen maailman suurimpiin ongelmiin Nasan tutkimuskampuksella Piilaaksossa. 

Yksi heistä on bioreaktorissa ruokaa kasvattava Lauri Reuter.  "Ruuantuotanto on se kohta, mihin ilmastonmuutos lyö meitä kaikista vakavimmin. Ongelmia on jo nyt ja ne tulevat pahenemaan", sanoo biotekniikan tohtori Lauri Reuter. Synkästä huomiosta huolimatta Reuter on innoissaan. 

Ihmiskunnan edessä on suuria ongelmia ja haasteita, mutta ne voidaan kaikki ratkaista. Näin julistavat myös sarjayrittäjä Peter Diamandis ja tulevaisuusguru Ray Kurzweil, ajatus- ja yrityshautomo Singularity Universityn perustajat. Heidän reseptinsä valoisaan tulevaisuuteen ovat kiihtyvää tahtia kehittyvien teknologioiden hyödyntäminen, eri alojen kirkkaimpien aivojen yhteistyö ja luova hulluus.

Tällä kaavalla toimii Global Solutions -ohjelman kurssi, joka alkoi viikonloppuna Nasan tutkimuskampuksella Piilaaksossa. Noin 80 nuorta eri alojen visionääriä on valikoitu kurssille tuhansien joukosta. Suomesta mukana on kaksi alansa huippua, VTT:n Reuter sekä WSP Finlandin  kaupunkianalyytikko Tuija Pakkanen.

Kurssilla muodostetaan poikkitieteellisiä ryhmiä, joiden tavoitteena on kehittää miljardeja ihmisiä koskettavia ideoita. Ideoiden pohjalta perustetaan konsepteja ja yrityksiä.

Kymmenettä kertaa järjestettävä kurssi keskittyy tänä vuonna erityisesti ilmastonmuutoksen ehkäisyyn ja sen aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseen. Teeman alle on koottu ihmiskuntaa koskettavien haasteiden kirjo, joka käsittää muun muassa ruuan- ja energiantuotannon, vesihuollon, luonnonkatastrofeihin varautumisen, turvallisuuden ja hallinnon kehittämisen.

Singularity Univeristyn toiminta perustuu ajatukseen, jonka mukaan maailman suurimmat ongelmat edustavat myös suurimpia mahdollisuuksia. Tavoitteena on luoda ongelmiin miljardien ihmisten elintasoa kohentavia ratkaisuja erilaisten tuotteiden, palvelujen ja teknologioiden kautta.

Global Solutions -ohjelma kokoaa vuosittain 80 nuorta eri alojen asiantuntijaa Nasan kampukselle Kalifornian Piilaaksoon. Kurssi järjestetään nyt kymmenennen kerran. Saman kurssin käyneitä suomalaisia ovat muun muassa keinoäly-yritys Iris AI:n perustajiin lukeutuva Maria Ritola, koodauskursseja järjestävän Mehackitin perustaja Henrietta Kekäläinen.

Global Impact Challenge Finland 2017 -kilpailun voiton kautta kurssille valitun Reuterin erikoisalaa on ruuantuotannon siirtäminen pelloilta pönttöihin. Hän pääsi kesäkurssille pohtimalla ruuantuotannon tulevaisuutta suljetuissa systeemeissä, bioreaktoreissa.  "Ruuantuotanto pelloilla vie tällä hetkellä hyvin paljon tilaa, joka on pois metsiltä. Lannoitteiden tuottaminen vie lisäksi hyvin paljon energiaa".

Ruuan kasvattaminen bioreaktoreissa helpottaisi ruuantuotannon aiheuttamaa massiivista ilmastotaakkaa ja tekisi siitä riippumatonta ilmastonmuutoksen aiheuttamista säämuutoksista. Lopputulos olisi tehokkaampi ja ekologisempi. Suljetuissa systeemeissä ruokaa voitaisiin tuottaa vaikkapa Saharan aavikolla tai avaruusaluksessa. Teknologia on olemassa ja jalostuessaan sovellutusten mahdollisuudet kasvavat.

Lähde: Kauppalehti 


Päivitetty/Updated: 19.06.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.