Tänä vuonna luettu 1 053 832 uutista.
This year 1 053 832 news read.

Unohtakaa golf, tässä on aikamme eliittilaji - miksi pomot hurahtivat suunnistukseen?

Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan suunnistuksen harrastajista valtaosa on paitsi korkeakoulutettuja myös työelämässä johtavassa asemassa.

Tutkimus tehtiin vuosi sitten Lappee-Jukolan yhteydessä. Tutkimuksen tilasi Lappee-Jukola ja sen toteutti suomalainen Sponsor Insight Oy. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1625 osallistujaa.  Tutkimus aiotaan uusia tästä lähin joka vuosi. 

Yksi Jukolan viestin ja koko suunnistuslajin hienouksista on se, että metsän syleilyssä jokainen kilpailija on yhdenvertainen. Arkielämän statukset ja saavutukset unohtuvat, kun maastossa aivot tekevät töitä vain kartanluvun ja maaliin selviämisen eteen. Kisa-asussa kaikki ovat samanlaisia.

Mutta kun Joensuun Enoon pystytetyn Jukolan kylän raitilla kohtaa täyden seitsenjäsenisen viestijoukkueen, voi käydä seuraavanlaisen ajatusleikin: suurella todennäköisyydellä joukkueen jäsenistä vähintään neljä - siis yli puolet - on korkeakouluja käynyttä porukkaa.

Viime vuoden Lappee-Jukolan yhteydessä teetetty kävijätutkimus osoittaa mielenkiintoisen tilastofaktan. Tutkimuksen mukaan viestiin osallistujista peräti 69 prosentilla oli korkeakoulutausta. Lisäksi 58 prosenttia vastaajista työskenteli johtavassa asemassa.

Tutkimustuloksen mukaan suunnistus on aikamme eliittilaji. Onko suunnistuksesta tullut uusi golf? Juho Mäkiaho on lähes täydellinen Jukolan kävijän stereotyyppi. Ainoa kauneusvirhe on se, että sijoitusammattilaisena siivilissä työskentelevälle Mäkiaholle Enon vuoden 2017 kilpailu on vasta elämän ensimmäinen Jukola.

Mikä ihme saa työelämässä menestyvän ihmisen lähtemään vapaa-ajalla metsään rämpimään? Perinteisiä eliittilajeja, kuten tennistä ja golfia, voi yleensä harrastaa aivan asutuksen liepeilläkin. - Henkilökohtaisesti vastapaino tulee siitä, että pääsee liikkumaan luonnossa - myös esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Tulee lähdettyä sinne luonnon pariin liikkumaan ja juoksemaan, Mäkiaho näkee.

- Suunnistus vaatii sekä keskittymistä siihen hetkeen että kestävyyttä ja juoksukuntoa. Se tuo kivasti virkeyttä ja jaksamista siihen jokapäiväiseen arkeen. Erityisesti kun tehdään paljon päätetyötä ja istutaan kokouksissa, niin se auttaa jaksamaan virkeänä koko päivän.

Suunnistusharrastus jatkanee kasvuaan korkeakoulutettujen suomalaisten parissa. Julkisuudessa ilmiölle kasvonsa on antanut esimerkiksi Olympiakomitean korkein johto, jossa sekä puheenjohtaja Timo Ritakalliolla että uudella toimitusjohtajalla Mikko Salosella on molemmilla vankka suunnistustausta.

Lähde: YLE


Päivitetty/Updated: 17.06.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.