Tänä vuonna luettu 1 053 793 uutista.
This year 1 053 793 news read.

Kymmeniä vuosia kestänyt rakennustrendi kostautuu nyt - Sisäilmatutkija Arto Virtanen: "Se ei ole kiva tarina kerrottavaksi"

Elisa Aattela kehitti menetelmän, jolla sisäilman myrkyllisyyksiä voidaan saada selville helposti ja nopeasti. 

Sisäilmatutkija Arto Virtanen laittaa kumihanskat käteensä, ja ottaa hopeisesta salkusta teräksisiä palasia. Hän asettelee palaset pöydälle punaisen vaahtomuovin päälle teräskehikoksi. Tämän jälkeen Virtanen laittaa käteensä paksut kintaat ja avaa kylmälaukun. Kylmälaukun pohjalla olevasta pussukasta Virtanen nostaa savuavan valkoisen jäälevyn. Levy on -79 celsiusasteista hiilihappojäätä. Virtanen asettelee hiilihappojäälevyn varovasti teräskehikon sisälle. Sitten hän laittaa kannen päälle. 

Teräskehikko, eli e-keräin, kerää tietoja ympäristönsä sisäilman laadusta. Se on Elisa Aattelan vuonna 2016 patentoima menetelmä, jolla havaitaan sisäilman toksiineja, eli myrkyllisiä aineita. Keräin seisoo hiilihappojäineen pöydällä tunnin, jonka jälkeen jää otetaan pois kehikon sisältä. Sitten keräimen päälle kertyneen huurteen annetaan sulaa. Sulanutta huurretta kerätään talteen, ja vesinäyte toimitetaan Tampereen yliopiston laboratorioon tutkittavaksi.

Laboratoriossa näytteeseen lisätään ihmisen makrofagisoluja, ja tutkitaan kuinka ne selviävät näytteessä. Tämän perusteella näytteestä voidaan päätellä, onko näytteenottokohteen ilmassa haitallisia mikrobeja. Näytteenotto kestää 1,5 tuntia ja tulokset sisäilmasta saadaan noin viikossa. -Tämä on tulevaisuutta, kun sisäilmaa voidaan tutkia ilman hajoittamista ja purkamista, Virtanen sanoo.

Virtanen on työskennellyt koko ikänsä erilaisten rakennusten parissa.   Kiinnostus sisäilmaongelmiin alkoi kasvaa, kun hänen tuttunsa Elisa Aattela kutsui hänet käymään ja kertoi uudesta tutkimuksestaan. Hän tarvitsi avukseen yrittäjiä, jotka keräävät näytteitä ympäri Suomea tätä uutta menetelmää käyttäen. Aattelan menetelmä patentoitiin vuonna 2016. 

Nyt kesäkuun alusta uutena tutkimusmenetelmään on tullut ihmisen makrofagisolujen käyttäminen näytteen analysoinnissa. Menetelmä on rantautunut lähiaikoina myös Yhdysvaltoihin, kun Texasin osavaltiossa on alettu tutkia koulujen sisäilmaa menetelmän avulla.

Virtanen käy suurimmaksi osaksi tekemässä tutkimuksia kaupunkien julkisissa tiloissa, joille harkitaan esimerkiksi uusiokäyttöä. Uusiokäyttöä harkitessa onkin juuri hyvä tutkia rakenteiden soveltuminen uudelleenrakennukseen. Myös yksityisiin asuntoihin tehdään tutkimuksia.

Rakentamisessa on useiden kymmenien vuosien aikana ollut trendinä tehdä niin sanottuja maanvaraisia lattioita, jolloin rakennuksen lattiataso on maata vasten. Myös liian paksut eristeet rakennusten seinissä saattavat aiheuttaa ongelmia sisäilmaan. Suomessa lämpötilat vaihtelevat vuoden aikana niin paljon, että paksu eristekerros ei ehdi kuivua.  Asiaan on kuitenkin alettu kiinnittämään huomiota rakentamisessa, ja Virtasen mukaan asiat vaikuttavat olevan nyt paljon paremmin kuin esimerkiksi 5 vuotta sitten.

Lähde: Aamulehti


Päivitetty/Updated: 15.06.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.