Tänä vuonna luettu 1 053 795 uutista.
This year 1 053 795 news read.

Moni treenaaja ei osaa levätä oikein, sanoo urheilufysiologi - arjen minuuttiaikataulussa ei ehdi palautua harjoittelusta

'Harjoittelussa ei ole järkeä, ellei elimistö pysty ottamaan sitä vastaan', sanoo valmentaja Mika Lehtonen

Yksi tavoitteellisen kuntourheilijan suurimmista virheistä on se, että hän laiminlyö levon, sanoo personal trainer, urheilufysiologi, kestävyysurheilija ja valmentaja Mika Lehtonen. Hän muistuttaa, että lepo on tila, jossa elimistö palautuu harjoittelusta. "Tietty määrä treenaamista vaatii tietyn määrän lepoa. Ilman sitä ei treenaamisestakaan ole mitään hyötyä", Lehtonen sanoo. Lepo ei ole sama asia kuin se, että ei harjoitella", hän muistuttaa.

Liikunnan harrastajat kuormittavat "lepopäivänsä" tekemättömillä töillä ja rästiin jääneillä asioilla. Se ei ole lepoa. Stressi taitaa olla yksi maailman aliarvostetuimmista kuormittavista tekijöistä, Lehtonen epäilee. "Jos puhut himokuntoilijan kanssa - ja tähän syyllistyn ehkä itsekin - ei hänellä omasta mielestään ole ikinä stressiä. Hänhän on teräsmies tai -nainen, joka kestää mitä tahansa, milloin tahansa ja aina."

Teräsmies ja -nainen taistelee arkensa läpi minuuttiaikataululla: Treeni, lapset päiväkotiin, töihin, kauppaan, päiväkotiin, ruokaa, lasten harrastukset, treeni. Aikaa sohvalla loikoiluun tai kiireettömään ruokapöydässä istumiseen ei ole. Kuntoilijat ovat Lehtosen havaintojen mukaan myös entistä tavoitteellisempia. Usein treenataan tiettyä urheilusuoritusta varten, tähdätään tiettyyn tulokseen ja noudatetaan tiettyä harjoitusohjelmaa. "Jos aika ei riitä, ensimmäinen asia, mistä kuntoilija tinkii, on lepo", Lehtonen toteaa. Ja tässä näkyvät seuraukset:

Ensimmäisenä riittämättömän levon huomaa siitä, että väsyttää - koko ajan.Toiseksi sen huomaa harjoittelustaan: Tuttu lenkki tuntuu raskaammalta kuin aiemmin. Tulokset laskevat, vaikka harjoittelumäärien perusteella niiden pitäisi parantua. Kolmanneksi kuormitus näkyy unen laadussa. Nukahtaminen on hankalampaa, ihminen heräilee yöllä tai aamulla liian aikaisin. Se pahentaa stressitilaa, koska elimistön palautuminen ja elpyminen edellyttävät unen eri vaiheita.

Lehtonen muistuttaa, että kuormittunut keho ei pääse eteenpäin minkään muun kuin levon kautta. "Jos keho on ylikuormituksen tilassa, aikataulut pitää miettiä uudelleen", Lehtonen sanoo.

Lähde: HS


Päivitetty/Updated: 18.01.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.