Tänä vuonna luettu 1 053 783 uutista.
This year 1 053 783 news read.

Käytöstä poistettu työpaita saa uuden elämän 

Sokos-tavaratalossa Helsingin ytimessä on vuosien varrella ollut jos jonkinlaista tapahtumaa, joissa henkilökunta on teemanmukaiseen T-paitaan pukeutumalla osallistunut tapahtuman markkinointiin. 

Paidoille tulee väistämättä jossain vaiheessa parasta ennen  -päiväys eteen. Sokoksen joulusiivouksen yhteydessä käytöstä poistetuille työpaidoille etsittiin uusi ja kiertotaloutta edistävä käyttötapa. Käyttökohteen etsintää helpotti se, että kaikkien paitojen materiaalina oli 100-prosenttinen puuvilla.

Suomessa VTT on kehittänyt menetelmän, jolla kulutukseen soveltumattomista puuvillatekstiileistä voidaan valmistaa kuitua tekstiiliteollisuudelle. Selluloosakarbamaattikuitujen valmistus tapahtuu samoilla menetelmillä ja laitteilla, joilla viskoosikuituja on tehty jo vuosikymmeniä, mutta uusi valmistustapa on viskoosin valmistusta merkittävästi ympäristöä vähemmän kuormittava, koska liuotukseen ei tarvita rikkihiiltä. Menetelmällä voidaan säästää yli 70 % vesijalanjäljessä ja 40-50 % hiilijalanjäljessä neitseelliseen puuvillaan verrattuna.

SUEZ Suomi Oy toimittaa vuoden vaihteessa Sokos Helsingin varastoihin kertyneet vanhat työpaidat murskattavaksi, minkä jälkeen ne toimitetaan Espooseen valmistuvaan uuteen selluloosakarbamaattikuidutukseen keskittyneeseen laitokseen. 

Näin vanhat puuvillapaidat päätyvät uudeksi kuiduksi ja uusien vaatteiden materiaaliksi. Kokeilu oli HOK-Elannossa ensimmäinen laatuaan ja osa selvitystyötä, jossa pienille raaka-aine-erille etsitään joustavia reittejä ja toimintamalleja. HOK-Elannon tavoitteena jätehuollossa on "ei grammaakaan kaatopaikalle".

Lähde: HOK-Elanto


Päivitetty/Updated: 13.01.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.