Tänä vuonna luettu 1 053 819 uutista.
This year 1 053 819 news read.

Näilläkin pakkasilla joku nukkuu ulkona - Helsingin kirkkojen hätämajoitus on vain laastari

Helsingin seurakuntien kirkkoherrat päättävät kuun puolivälin jälkeen, jatketaanko kirkkojen hätämajoitusta vielä helmikuussakin. Tarvetta olisi.

Sininauhasäätiön päiväkeskuksessa kerrottiin tänäänkin Helsingin seurakuntien järjestämästä hätämajoituksesta. Vastavuoroisesti kirkoissa kerrotaan yöpyjille, että Sininauhasäätiön päiväkeskukseen voi mennä esimerkiksi suihkuun.

Helsingin seurakuntien hätämajoituksessa on nukkunut keskimäärin 20 ihmistä joka yö marraskuusta lähtien. Valtaosa kirkoissa yöpyneistä on ollut kodittomia kantasuomalaisia, jotka muuten yöpyisivät metsissä, rappukäytävissä, roskakatoksissa tai yleisissä vessoissa. - Ei ole kenellekään ihmisarvoista joutua viettämään yönsä kadulla. On hirveän vaikea lähteä ponnistamaan kohti tulevaisuutta, jos ei ole paikkaa, jossa yönsä viettäisi. Kadulta se on aika vaikeaa, muistuttaa Helsingin seurakuntayhtymän diakonian päällikkö Kirsi Rantala.

Vielä loppiaisviikonlopun ajan patjoja levitetään Mikael Agricolan kirkon lattialle Tehtaankadulla. Ensi viikolla yösijan saa Herttoniemen kirkosta, sitten Meilahden kirkosta ja loppukuusta Temppeliaukion kirkosta.  Helsingin seurakuntien diakonian päällikkö Kirsi Rantala muistuttaa, että kodittoman on vaikea ajatella tulevaisuuttaan kylmällä kadulla. 

- Kirkon tehtävä on auttaa - yhdenkään ei pitäisi yöpyä kadulla. Mutta kirkko antaa tässä vain laastariapua. Meidän pitää pystyä auttamaan myös aamulla. Pelkkä yösija ei ratkaise elämän suuntaa, sanoo Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki. Helsinkiläiskirkot avasivat ovensa kodittomille viime marraskuussa juuri Rintamäen ideasta.

Kirkkojen hätämajoituksen jatkosta neuvotellaan kuun puolivälin jälkeen myös Helsingin kaupungin ja Diakonissalaitoksen kanssa. Kiireellinen hätämajoitus on kuntien lakisääteinen tehtävä. Ainakin tähän asti hätämajoituspaikkoja on ollut pääkaupungissa riittävästi, sanoo toimialajohtaja Juha Jolkkonen Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta. - Tiedossa ei ole, että olisi tullut tilannetta, jossa paikkoja ei olisi ollut tarpeeksi.

Kaupunki itse järjestää kiireellistä hätämajoitusta Hietaniemen palvelukeskuksessa. Mikäli se on täynnä, yöpyjiä ohjataan kirkon ja Diakonissalaitoksen järjestämiin majoituksiin, Jolkkonen kertoo.  - Tässä kokonaisuudessa paikkoja on ollut tarpeeksi, kapasiteetti on selvästi suurempi kuin viime talvena.  "Paperittomat" eivät Juha Jolkkosen mukaan ole näkyneet hätämajoituksissa merkittävästi, mutta todennäköistä on, että määrä kasvaa jo lähikuukausina, kun hallinto-oikeudet alkavat antaa ratkaisuja muutoksenhauista. - Jos niin käy, silloin heillekin järjestetään tarvittaessa tämä palvelu, Jolkkonen sanoo.

Päiväkeskus Illusiassa on ensimmäisenä Suomessa otettu käyttöön kodittomille tarkoitetut ilmaiset lukolliset kaapit, joihin voi jättää arvokasta omaisuutta, esimerkiksi tärkeitä papereita.  Myös kaikki muu, aamupalasta lähtien, on ilmaista Raha-automaattiyhdistyksen (tästä viikosta lähtien Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen Stean) tuen ansiosta. Yksittäisiä lahjoittajiakin on paljon.

Lähde: YLE


Päivitetty/Updated: 06.01.2017

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.